Osteokondroza e shpinës lumbosakrale: simptomat, trajtimi

Osteokondroza e shpinës së mesit, simptomat dhe trajtimi i së cilës përshkruhen në këtë faqe, është një nga llojet më të zakonshme të kësaj sëmundjeje. Kjo mund të shpjegohet lehtësisht me faktin se pikërisht në këtë pjesë të kolonës kurrizore bien më shumë ngarkesa, përkatësisht strukturat kockore dhe kërcore janë më të ndjeshme ndaj konsumimit. Shtë e rëndësishme të vërehen manifestimet e kësaj sëmundje në vetvete në kohën e duhur në mënyrë që të shërohen me sukses nga ajo.

osteokondroza e shpinës mesit

Karakteristikat e sëmundjes

Osteokondroza e këtij departamenti karakterizohet nga fakti që procesi patologjik shkakton ndryshime distrofike dhe degjenerative në strukturën e disqeve ndërvertebrore. Si rezultat, sëmundja provokon shfaqjen e hernieve dhe pinchings, e cila shoqërohet me dhimbje të forta dhe madje mund të çojë në paaftësi të një personi. Ndonjëherë ndodh që osteokondroza në shpinë lumbosakrale të jetë polsegmentale. Kjo do të thotë që preken më shumë se një pjesë e shtyllës kurrizore, jo vetëm një. Kjo sëmundje zbulohet në pothuajse 80% të njerëzve që ankohen tek një neurolog për dhimbje në shpinë. Si rregull, shumica e pacientëve janë mbi 35 vjeç. Por sëmundja po "bëhet më e re", e cila shoqërohet me mënyrën e gabuar të jetës së brezit të ri. Shumë njerëz kalojnë shumë kohë ulur në kompjuterët e tyre.

Shkaqet e osteokondrozës

Mund të jetë e nevojshme të mësoni për simptomat dhe trajtimin e osteokondrozës së shpinës mesit për shumë arsye. Një numër i madh faktorësh mund të provokojnë një sëmundje të tillë. Vlen të dihet se çfarë e shkakton sëmundjen dhe çfarë të bëni në mënyrë që të mos përballeni me manifestimet e saj.

Lakimi i sjelljes

Nëse keni sjellje të dobët, kjo mund të çojë në një numër të madh sëmundjesh. Këto përfshijnë jo vetëm skoliozën ose kyfozën, por edhe osteokondrozën, pasi në këtë rast ngarkesa në shpinë do të jetë e pabarabartë. Për shkak të kësaj, pjesa e poshtme e shpinës, e cila mbart një numër të madh ngarkesash, do të jetë më e prekshmja.

Punë e rëndë fizike ose mungesë e ushtrimeve të rregullta

Një komponent i rëndësishëm i shëndetit të kolonës kurrizore dhe të gjithë sistemit musculoskeletal si një e tërë është respektimi i regjimit korrekt të punës dhe pushimit. Osteokondroza mesit është e ndjeshme ndaj të dy njerëzve që duhet të mbajnë një numër të madh peshash dhe të punojnë vazhdimisht fizikisht, dhe njerëzve që, për shkak të punës, ulen në tryezë në të njëjtin pozicion. Në mënyrë që të mos kapërceheni nga osteokondroza e shpinës lumbosakrale, duhet t'i jepni vetes pushim pas punës së rëndë dhe të lëvizni më shumë nëse rrini në zyrë për një kohë të gjatë. Në këtë rast, noti, vrapimi i mëngjesit dhe thjesht ecja në ajër të pastër do të ishin mundësi të mira.

Muskujt e dobët të shpinës nga mungesa e stërvitjes

Mungesa e plotë e stresit në pjesën e poshtme të shpinës çon në dobësi të korse muskulore. Muskujt atrofizohen, si rezultat i së cilës edhe ngarkesa të lehta transferohen në strukturat e kockave dhe kërcoreve. Ky fenomen krijon tokë pjellore për zhvillimin e osteokondrozës.

Hipotermia në rajonin e mesit

Çdo hipotermi mund të dobësojë funksionet mbrojtëse të trupit tonë, si rezultat i së cilës fillojnë procese të ndryshme inflamatore. Ato mund të ndikojnë si në muskuj ashtu edhe në kërc, siç është rasti me osteokondrozën. Shtë e nevojshme të kujdeset për izolimin e duhur të pjesës së poshtme të shpinës dhe pjesëve të tjera të trupit nëse puna shoqërohet me të qenit në të ftohtë apo edhe me shëtitje të thjeshta në dimër.

Simptomat e sëmundjes

Simptomat e osteokondrozës së mesit shfaqen gradualisht, në fazat fillestare një person praktikisht nuk shqetëson, dhe nëse ndodh, është e parëndësishme, prandaj humbet momenti kur sëmundja mund të shërohet shumë thjesht. Ndërsa sëmundja përparon, simptomat e saj rriten dhe i shkaktojnë gjithnjë e më shumë shqetësime personit.

Ndjenja e dobësisë në gjysmën e poshtme të trupit dhe në këmbë

Një simptomë e tillë e osteokondrozës së shpinës mesit mund të jetë për shkak të faktit se shkaku është mungesa e aktivitetit fizik. Përveç kësaj, arsyeja mund të jetë që inflamacioni i mbaresave nervore që janë përgjegjës për funksionimin normal të gjymtyrëve ka filluar.

Përkeqësimi i reflekseve të tendinit të ekstremiteteve të poshtme

Ky fenomen mund të zbulohet në takimin e një neurologu nëse keni osteokondrozë me sindromë radikulare. Fenomeni shoqërohet gjithashtu me kapjen e indit nervor dhe mungesën e një përgjigje të plotë nga gjymtyrët, të cilat do të transmetohen në tru.

Ndjesi ndjesi shpimi gjilpërash që mund të ndihen nga pjesa e poshtme e shpinës në këmbë

Ndodhja e parestezive është një simptomë e zakonshme e osteokondrozës së shpinës mesit. Përveç ndjesi shpimi gjilpërash, mund të ketë mpirje në zonat e lëkurës, ndjenja se "gunga të patë" zvarriten përgjatë saj, dhe simptoma të tilla mund të vazhdojnë për një kohë të gjatë, duke shkaktuar shqetësime të konsiderueshme.

Lakimi i kolonës kurrizore

Meqenëse osteokondroza është një proces degjenerative-distrofik, ajo shoqërohet me një lakim të kolonës kurrizore. Distanca midis rruazave zvogëlohet, lëvizja jonormale ndodh, gjë që çon më tej në cenimin e indit nervor dhe shfaqjen e zgjatimeve herniale.

Trajtimi i osteokondrozës

Nëse keni identifikuar simptomat tuaja dhe keni nevojë për trajtim për osteokondrozën lumbosakrale, duhet të kuptoni parimet dhe tiparet e saj. Trajtimi i osteokondrozës ka për qëllim:

 • zvogëlimin e nivelit të dhimbjes dhe eliminimin e saj të mëtejshëm;
 • lehtësimin e tensionit të muskujve;
 • normalizimi i furnizimit me gjak të indeve dhe eliminimi i metabolizmit të pahijshëm;
 • eliminimi i inflamacionit;
 • kthimi i lëvizshmërisë së kolonës kurrizore dhe gjymtyrëve;
 • normalizimi i funksionimit të organeve.

Trajtimi duhet të jetë gjithëpërfshirës, kështu që përfshin terapi me ilaçe, terapi fizike, masazhe, dhe në disa raste, mund të jetë e nevojshme kirurgjia. Metodat optimale të trajtimit për diagnozën e osteokondrozës së shpinës mesit përcaktohen nga mjeku.

Barna

Marrja e ilaçeve është krijuar për të ndaluar inflamacionin, si dhe për të hequr dhimbjen, e cila shpesh e lidh një person në shtrat ose e shoqëron atë vazhdimisht. Zakonisht, përshkruhen barna jo-steroide, por lloji dhe dozimi do të varen nga faza e sëmundjes. E dobishme në trajtimin e osteokondrozës së mesit është përdorimi i kondroprotektorëve, të cilët përmbajnë substanca që synojnë përmirësimin e cilësisë së indit të kërcit midis rruazave, si dhe rivendosjen e tij. Për të eleminuar tensionin muskulor që provokon dhimbje, përdoren relaksues të muskujve. Nuk do të jetë e tepërt të merrni vitamina B.

Procedurat e fizioterapisë

Nëse po pyesni se si të trajtoni osteokondrozën e shpinës mesit, duhet të dini se fizioterapia shpesh përshkruhet në kompleks. Kjo mund të jetë:

 1. fonoforeza;
 2. magnetoterapi;
 3. terapi me lazer;
 4. ekspozimi ndaj rrymave;
 5. etj.

Ndikime të tilla mund të rrisin ndjeshëm nivelin e efektivitetit të ilaçeve.

Masazh terapeutik dhe terapi manuale

Trajtimi i osteokondrozës në shpinë lumbosakrale shoqërohet shpesh me masazhe. Specialistët me përvojë dinë të veprojnë në rajonin e mesit në mënyrë që të eliminojnë dhimbjen, të lehtësojnë ënjtjen, të përmirësojnë rrjedhën e gjakut dhe të lehtësojnë gjendjen e pacientit. Një nga avantazhet e masazheve është se të dashurit tuaj mund t’i bëjnë ato, dhe për këtë nuk do të duhet të vizitoni një masazhist.

Kirurgjia

Ndërhyrja kirurgjikale përshkruhet kur sëmundja tashmë ka kaluar në fazën e 3-të. Operacioni mund të konsistojë në eleminimin e mbaresave nervore që çojnë në dhimbje në shpinë dhe gjymtyrë, ose prek direkt daljet herniale me një rrymë elektrike në mënyrë që të zvogëlohet madhësia e tyre. Metoda e trajtimit do të zgjidhet nga mjeku juaj që merr pjesë, në varësi të manifestimeve të sëmundjes dhe karakteristikave të rastit tuaj.

Masat parandaluese

Në mënyrë që të mos mendoni se çfarë të bëni me osteokondrozën e rajonit lumbosakral, është më mirë të parandaloni shfaqjen e saj. Mos u ftohni tepër, mos lini pas dore ushtrimet fizike dhe gjithashtu jepini vetes kohë për të pushuar nëse keni stres të mjaftueshëm. Zgjidhja më e mirë do të ishte të zgjidhni një karrige me mbështetëse anatomike nëse keni nevojë të uleni shumë. Bestshtë më mirë të flesh në një dyshek të fortë ortopedik me të njëjtën jastëk. Zgjidhni këpucë të rehatshme për të ecur, veçanërisht nëse kaloni shumë kohë në këmbë.