Osteokondroza e qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës është një lezion progresiv distrofik-degjenerues i disqeve ndërvertebrale në rajonin e 1-7 rruazave që i përkasin shtyllës së qafës së mitrës.

Si rezultat i osteokondrozës së qafës së mitrës, ndodh deformimi, lodhja dhe më pas dëmtimi i trupave vertebral. Kjo prish furnizimin normal të gjakut dhe përcjelljen nervore në qafë dhe në ato zona që inervohen nga rrënjët nervore të shpinës së qafës së mitrës.

Osteokondroza e qafës së mitrës mund të izolohet ose të kombinohet me osteokondrozën e pjesëve të tjera - torakale, lumbare dhe sakrale.

Shkaqet e ndryshimeve distrofike dhe degjenerative në disqet ndërvertebral ende nuk janë studiuar sa duhet. Supozimi se osteokondroza është një fenomen pleqërie nuk është konfirmuar. Ndodh edhe tek fëmijët dhe adoleshentët.

Dallohen një sërë faktorësh që predispozojnë për zhvillimin e osteokondrozës. Kjo perfshin:

 • mënyrë jetese e ulur dhe e ulur,
 • llojet e punës sedentare me një ngarkesë statike në qafë,
 • mbipeshë, zhvillim i pamjaftueshëm fizik,
 • proceset dysplastike të indit lidhës,
 • çrregullime të qarkullimit të gjakut në zonën e qafës,
 • dëmtimet e qafës
 • skolioza, defekte posturale, jastëkë dhe dyshekë të pakëndshëm,
 • predispozitë trashëgimore, defekte metabolike.

Shpina e qafës së mitrës, për shkak të veçorive të skeletit, qëndrimit të drejtë, dhe gjithashtu për shkak të madhësisë së madhe të kokës, është veçanërisht e prekshme nga zhvillimi i osteokondrozës - rruazat në të janë më të vogla në krahasim me pjesët e tjera të shtyllës kurrizore , dhe korniza muskulare nuk është shumë e theksuar.

Simptoma më karakteristike për të cilën ankohen pacientët është dhimbja në shpinë të qafës së mitrës. Në varësi të zonës së prekur, dhimbja mund të lokalizohet

 • në klavikulën dhe shpatullën;
 • në të gjithë shpinë të qafës së mitrës;
 • në sipërfaqen e përparme të gjoksit.

Dhimbja në osteokondrozën e qafës së mitrës është për shkak të karakteristikave të shpinës së qafës së mitrës.

Shenjat e para të osteokondrozës së qafës së mitrës janë të parëndësishme dhe jo shumë specifike:

 • dhimbje në qafë në mbrëmje,
 • një ndjenjë e rëndesës në kokë, dhimbje koke në rajonin okupital,
 • ndjenja e mpirjes ose ndjesi shpimi gjilpërash në shpatulla dhe krahë,
 • përtypje në qafë kur ktheni kokën, duke klikuar rruazat.
 • dhimbje mjaft të forta "lumbare" në qafë dhe, veçanërisht, në zonën pak poshtë pjesës së pasme të kokës;
 • dhimbja ndodh pas një qëndrimi të gjatë në një pozicion (për shembull, pas gjumit);
 • muskujt e qafës janë vazhdimisht të tensionuar;
 • ka vështirësi me lëvizjen e krahut në anën;
 • në anën e prekur, gishtat janë të kufizuar në lëvizje.

Meqenëse arteriet vertebrale janë të ngjeshura, vërehen manifestime neurologjike: dhimbje koke, nauze dhe zbehje.

dhimbjet janë të lokalizuara prapa sternumit në të majtë.

Ky lloj dhimbjeje duhet të dallohet nga dhimbja e anginës pectoris (me anginë pectoris, nitroglicerina sjell lehtësim, me osteokondrozën jo).

Me një prishje graduale të strukturës së disqeve ndërvertebral, ndodh ngjeshja (shtrydhja) e tyre dhe ndodh shkelja e rrënjëve nervore, si dhe ngushtimi ose shkelja e arterieve dhe venave që kalojnë në rajonin e trupave vertebral.

Kjo çon në formimin e sindromave të veçanta - radikulare dhe ishemike.

 • dëmtimi i rrënjëve të rruazës së parë të qafës së mitrës (C1): çrregullimet prekin pjesën e pasme të kokës, duke zvogëluar ndjeshmërinë e lëkurës;
 • Lezioni C2 jep dhimbje në rajonin e kurorës dhe zverkut;
 • lezioni i C3 jep dhimbje në qafë nga ana e shkeljes, ulje e ndjeshmërisë në gjuhë dhe muskuj hipoglossal, në disa raste me dëmtim të të folurit dhe humbje të kontrollit mbi gjuhën;
 • dëmtimi i C4 dhe C5 jep dhimbje në shpatull dhe klavikul, ulje të tonit të muskujve të kokës dhe qafës, lemzë, çrregullime të frymëmarrjes dhe dhimbje në zemër;
 • Lezioni C6 ndodh më shpesh, duke dhënë dhimbje nga qafa në shpatull, parakrah, deri në gishtat e mëdhenj, ndjeshmëria e lëkurës mund të vuajë:
 • Lezioni C7 jep simptoma të ngjashme me dhimbje në qafë, shpinë të shpatullës, deri në pjesën e prapme të dorës, forcë e dëmtuar e krahëve dhe ulje të reflekseve.

Çrregullimet e qarkullimit të gjakut për shkak të ngjeshjes vaskulare në rruazat e qafës së mitrës japin dhimbje koke deri në dhimbje koke të migrenës, marramendje të rëndë, dëmtim të shikimit dhe tringëllimë në veshët, ndezje të mizave para syve, çrregullime të funksioneve autonome.

Mund të ketë manifestime të sindromës kardiake me dhimbje të ngjeshur të zemrës, mungesë të ajrit dhe palpitacione, shqetësime të ritmit.

Komplikime serioze të osteokondrozës së qafës së mitrës janë

 • zgjatje e disqeve ndërvertebrale me formimin e një hernie (zgjatje);
 • këputja e diskut ndërvertebral me shtrëngim të nervave dhe enëve të gjakut, ngjeshje e mundshme e palcës kurrizore, e cila mund të jetë fatale;
 • mund të ketë gjithashtu radikulopati (lezione rrënjësore), formim të osteofiteve (shtylla kurrizore në trupat vertebral) me shfaqjen e parezës dhe paralizës.

Në prani të ankesave të mësipërme, është e nevojshme të konsultoheni me një kirurg ortoped ose neurolog.

Para së gjithash, mjeku do të vlerësojë lëvizshmërinë dhe dhimbjen në zonën e qafës, ndjeshmërinë dhe çrregullimet e tjera funksionale. Pastaj do të kërkohet një rreze X e shpinës së qafës së mitrës në disa projeksione, nëse është e nevojshme - tomografi kompjuterike ose rezonancë magnetike nëse dyshohet për hernie.

Në rast të dëmtimit të qarkullimit të gjakut, do të nevojitet reoencefalografi dhe ekzaminim i fundusit.

Sot, ekzistojnë metoda tradicionale dhe jo-tradicionale të trajtimit të osteokondrozës në shpinë të qafës së mitrës.

Kryesisht përdoren metoda konservative:

 • terapi simptomatike me analgjezikë për të lehtësuar dhimbjen
 • marrja e barnave anti-inflamatore jo-steroide-për të lehtësuar inflamacionin dhe edemën e indeve
 • për të eliminuar spazmat e muskujve, përdoren antispazmatikë, ilaçe për të përmirësuar qarkullimin e gjakut.

Në trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës, përdoren substanca që rivendosin strukturën e disqeve ndërvertebrale - kondroprotektorët.

Ashtë treguar një kurs i terapisë së grupit të vitaminës B, agjentët e jashtëm për terapi janë të zbatueshëm - xhel dhe pomada, kremra me përbërës anti -inflamator, ngrohës dhe analgjezik. Tregohen stimuluesit e rigjenerimit të diskut ndërvertebral.

Kur trajtoni osteokondrozën e qafës së mitrës, rekomandohet të vishni një jakë të veçantë (jakë Shants).

Komplikimet e osteokondrozës së qafës së mitrës me hernie ndërvertebrale që dëmtojnë ndjeshmërinë dhe qarkullimin e gjakut mund të trajtohen menjëherë.

Kohëzgjatja e trajtimit varet nga neglizhimi i gjendjes, pasi osteokondroza është një sëmundje kronike progresive. Trajtimi mund të jetë i gjatë dhe kurse parandaluese mund të kryhen gjatë gjithë jetës.

Ushqimi i duhur do të ndihmojë në lehtësimin e ndjeshëm të gjendjes me osteokondrozë.

Ushtrime për trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës:

 • Vetë-shtrirje: në një pozicion me shpinë të drejtë, ju duhet të ulni shpatullat sa më poshtë që të jetë e mundur, ndërsa qafa juaj duhet të tërhiqet lart. Itshtë e nevojshme të kryhen të paktën 10 qasje të paktën 3 herë në ditë.
 • Vetë-masazh: mbështillni një peshqir rreth qafës, duke e marrë nga skajet dhe duke i tërhequr ato në mënyrë alternative, duke shtrirë muskujt e qafës. Në këtë rast, është e nevojshme të sigurohet që peshqiri të mos rrëshqasë mbi qafë (nuk e fërkon atë).
 • Gjimnastikë për shpinë qafës së mitrës me osteokondrozë: tregon përkulje të lehtë të qafës, si dhe kthesa dhe pjerrësi të kokës. Në të njëjtën kohë, 5-7 prirje bëhen në secilin drejtim. Ky ushtrim është më i dobishëm pas vetë-masazhit të shtyllës së qafës së mitrës.

Baza e shëndetit të shpinës së qafës së mitrës është një shpinë e fortë dhe e shëndetshme, aktivitet fizik, një shtrat i rehatshëm me jastëkë anatomikë dhe një dyshek, sjellje e saktë dhe ushqim i duhur.

Shmangni dëmtimet e qafës dhe ngritjen e rëndë. Sittingshtë e nevojshme të kombinoni uljen e zgjatur me periudhat e pushimit dhe ngrohjes.

Osteokondroza e qafës së mitrës

- Gjatë rrjedhës së jetës, kërci në shtyllën kurrizore lodhet, humbet lagështinë, gjë që shkakton mikro lot. Ekziston një ndryshim në lartësinë e disqeve ndërvertebral dhe rruazat fillojnë të irritojnë nervin kurrizor, kjo është arsyeja pse ndodhin sulme dhimbjeje. Osteokondroza e qafës së mitrës është një problem i lidhur kryesisht me një mangësi të ngarkesave të muskujve, - thotëneurolog i kategorisë më të lartë.

Në fakt, "osteokondroza e qafës së mitrës" është një diagnozë shumë e përgjithshme pas së cilës fshihen patologji të ndryshme. Mund të jetë cervialgji - dhimbje jospecifike në qafë për shkak të lëvizjes së papritur ose hipotermisë, osteoartritit të nyjeve të vogla dhe, në fakt, osteokondrozës së vërtetë të qafës së mitrës.

Kjo e fundit konsiderohet lloji më i rrezikshëm i sëmundjes, pasi rruazat e qafës së mitrës janë shumë të lëvizshme dhe madje edhe një ngarkesë e vogël mund të shkaktojë zhvendosjen e tyre.

Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës

Shenja më e dukshme e osteokondrozës së qafës së mitrës është dhimbja e qafës. Zakonisht ajo mbizotëron një person vonë pasdite, veçanërisht nëse ai e kaloi ditën e punës në një pozicion statik. Simptoma të tjera alarmante të osteokondrozës së qafës së mitrës janë dobësia e muskujve të krahut, dorës, mpirja e gishtërinjve, goditjet e patave.

Në shpinë cervikale është një arterie vertebrale që furnizon gjakun në tru. Kur vertebrat zhvendosen, arteria është e shtypur, për shkak të së cilës truri nuk merr më gjak të mjaftueshëm. Pasoja e kësaj janë dhimbje koke, dridhje të pikave të zeza ("mizat") në sy, dëmtim të dëgjimit dhe tringëllimë në veshët. Ata gjithashtu duhet të paralajmërojnë pacientin e ndërgjegjshëm.

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

Nëse vëreni një ose më shumë simptoma, duhet menjëherë të bëni një takim me një neurolog. Ai do të zgjedhë trajtimin optimal për osteokondrozën e qafës së mitrës. Nëse sëmundja është vërejtur në kohën e duhur, atëherë ka shumë të ngjarë që trajtimi të jetë konservativ. Do të jetë e mjaftueshme që pacienti të marrë ilaçet e përshkruara, të angazhohet në fizioterapi, ushtrime terapeutike, të shkojë për masazh dhe akupunkturë, dhe, natyrisht, të shmangë sforcimet fizike, veçanërisht ngritjen e peshave.

- Para së gjithash, trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës ka për qëllim lehtësimin e sulmeve të dhimbjes, për këtë, përshkruhen analgjezikë dhe anestetikë lokalë. Pastaj kryhet terapi anti-inflamatore, antispazmatike, antioksiduese. Pas kësaj, ju duhet të rivendosni qarkullimin normal të gjakut, - thotë neurologu.

Kur trajtimi me ilaçe të përfundojë dhe inflamacioni të hiqet, ju mund dhe duhet të shkoni në klasa të terapisë fizike. Në parim, ushtrimet mund të kryhen në shtëpi vetë, por është optimale që së pari të punoni me një specialist, dhe pastaj të përpunoni atë që keni mësuar në shtëpi.

Refleksologjia (akupunkturë), masazhi, magnetoterapia dhe noti nuk janë më pak efektive.

Nëse sëmundja fillon, ajo shndërrohet në një formë të rëndë, mjeku mund të përshkruajë një operacion.

Ndërhyrja kirurgjikale kërkohet shumë rrallë, në rastet kur osteokondroza ndodh në sfondin e sëmundjeve të tjera të shpinës (skolioza, hernie e komplikuar e diskut, trauma ose zhvendosje e rruazave).

Ndihma e parë

Nëse papritmas hyri në pjesën e pasme, hapi i parë është të siguroni palëvizshmërinë e shtyllës kurrizore - shtrihuni në një sipërfaqe të sheshtë dhe të fortë. Sindroma e dhimbjes mund të ulet në pozicionin në stomak me një jastëk të vendosur nën të, ndërsa është mirë të shtrini krahët pak përpara. Në raste të tjera, do të jetë më e rehatshme të uleni në shpinë me shtylla të vendosura nën pjesën e poshtme të shpinës dhe gjunjëve, në mënyrë që këmbët të përkulen në një kënd prej afro 90 gradë.

Xhel dhe pomada anti-inflamatore mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve gjatë një sulmi.

- Në periudhën akute, agjentët e ngrohjes janë kundërindikuar, pasi ato kanë një efekt irritues, rrisin rrjedhjen e gjakut dhe mund të rrisin edemën lokale dhe ngjeshjen e rrënjëve nervore. Kujdes i veçantë duhet t'i kushtohet shtyllës së qafës së mitrës, pasi përdorimi i fondeve të tilla mund të çojë në një rritje të presionit të gjakut, shpjegonneurolog.

Nuk rekomandohet të bëni masazh gjatë një përkeqësimi.

Sapo qafa pushon të përkulet, duhet të konsultoheni me një mjek, në fund mund të rezultojë të jetë diçka më e keqe se osteokondroza.

Kur duhet të shihni një mjek?

Nëse keni simptomat e para të osteokondrozës së qafës së mitrës dhe brenda 2-3 ditëve ato nuk janë zhdukur, dhe madje edhe më keq - janë shtuar të reja, patjetër që duhet të kontaktoni një neurolog. Simptoma shtesë alarmante përfshijnë dobësi në këmbë, mpirje të trupit nën gjoks, mosfunksionim urinar dhe ethe. Nëse ato janë të pranishme, është e nevojshme të përjashtohet një patologji më serioze.

- Ka shumë sëmundje që mund të shfaqen si dhimbje në qafë dhe imitojnë osteokondrozën e qafës së mitrës, por janë serioze dhe madje fatale. Këto janë tumoret, absceset, tuberkulozi i shtyllës kurrizore, stenoza e kanalit kurrizor, - thotëneurolog.

Vetëm një mjek mund të përcaktojë se çfarë e shkaktoi saktësisht dhimbjen në qafë. Nëse është e nevojshme, ai do të urdhërojë një MRI të shpinës së qafës së mitrës.

A mund të kontaktoj një masazhues?

Nëse nuk ka kundërindikacione, atëherë edhe është e nevojshme. Nuk rekomandohet të bëni masazh për ata që kanë dhimbje të forta në qafë, ka shenja të ngjeshjes së rrënjëve nervore, gulçim dhe një numër çrregullimesh të tjera. Nëse mjeku ju ka siguruar që nuk i keni këto probleme, mund të shkoni për një masazh. Por shëndetit nuk duhet besuar në asnjë mënyrë, çdo specialisti, ai duhet domosdoshmërisht të ketë një diplomë të një terapisti masazhi dhe të punojë në një institucion mjekësor.

Duart e afta të një profesionisti do të ndihmojnë në përmirësimin e furnizimit me gjak të muskujve dhe ligamenteve, përshpejtimin e rigjenerimit të indeve, zvogëlimin e dhimbjeve dhe eliminimin e spazmave të muskujve. Por masazhi, mjerisht, nuk është i aftë të shërojë sëmundjen.

Për çfarë është një jastëk ortopedik?

Një person modern, si rregull, është joaktiv për pjesën më të madhe të ditës së punës, kjo është arsyeja pse ai pastaj vuan nga dhimbjet e shpinës. Shpina e pakënaqur mund të pushojë vetëm nga ngarkesa gjatë natës, me kusht që personi të flejë në jastëkun e duhur.

- Një gjumë i mirë në një jastëk ortopedik dhe një dyshek ortopedik është i nevojshëm për të zvogëluar ngarkesën dhe për të rivendosur pozicionin maksimal fiziologjik të shtyllës kurrizore, të paktën gjatë gjumit, - shpjegonRach-neurolog.

Bettershtë më mirë t'i besoni zgjedhjes së një jastëku ose dysheku ortopedik një specialisti. Për osteokondrozën, për shembull, një dyshek me fortësi të mesme dhe një jastëk mjekësor me një ose dy rrotulla përgjatë skajeve, të cilat vendosen nën qafë, janë të përshtatshme. Jastëkët me një pushim të shpatullave tregohen për njerëzit me një masë të madhe trupore.

Lartësia e pranueshme e jastëkut mund të përcaktohet si më poshtë: duhet të jetë e barabartë me gjerësinë e shpatullës nga koka e nyjës së shpatullës në bazën e qafës.

Gjimnastikë për osteokondrozën e qafës së mitrës në shtëpi

Ju mund të përmirësoni qarkullimin e gjakut në shpinë cervikale si në shtëpi ashtu edhe në punë, ulur para një kompjuteri. Gjimnastika për osteokondrozën e qafës së mitrës përbëhet nga një numër ushtrimesh të thjeshta

 1. Duke qëndruar në këmbë ose ulur, ngadalë e kthen kokën djathtas dhe majtas. Ne e përsërisim 5-10 herë.
 2. Ne ulim kokën, sikur po përpiqemi të shtypim mjekrën në gjoks. 5-10 herë të tjera.
 3. Ne e marrim kokën mbrapa ndërsa tërheqim mjekrën. 5-10 herë.
 4. Ne ulemi dhe vendosim pëllëmbën në ballë. Ne fillojmë të anojmë kokën përpara, duke krijuar rezistencë me pëllëmbën tonë. Në një përballje të tillë, ne kalojmë 10 sekonda, pastaj pushojmë. Ne përsërisim 10 herë.
 5. Ngjashëm me ushtrimin e mëparshëm, vetëm tani e vendosim pëllëmbën në tempull dhe "parandalojmë" kokën të mos përkulet në anën. Kundërveproni me lëvizjen e kokës për 10 sekonda. Ne përsërisim 10 herë.

Për të parandaluar sëmundjen, mjafton të kryeni lëvizjet e përditshme të notit me shpatullat tuaja, herë pas here kthejeni dhe anoni kokën, dhe madje edhe më mirë - bëni ushtrime të përgjithshme në mëngjes.

Si të trajtoni osteokondrozën e qafës së mitrës në shtëpi

trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës me një fiksues
 • Qëllimet kryesore të trajtimit në shtëpi
 • Marrja e ilaçeve në shtëpi
 • Banja shëruese
 • Masazh dhe vetë-masazh
 • Mjetet juridike popullore
 • Fizioterapi
 • Trajtimi në shtëpi me një aplikues
 • Dëshmitë e pacientëve
 • Video të lidhura

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës është një sëmundje e zakonshme e shoqëruar me siklet në brezin e shpatullave, marramendje të shpeshta, dobësi të përgjithshme dhe lodhje të shtuar. Diagnoza e hershme ju lejon të filloni trajtimin në kohë dhe të parandaloni komplikimet serioze. Terapia zgjidhet individualisht, por gjithmonë nënkupton një qasje të integruar. Pacientit i përshkruhen ilaçe, fizioterapi, masazh, fasha dhe fërkime për përdorim në shtëpi.

Osteokondroza në zonën e qafës përparon ngadalë, por gradualisht çon në shfaqjen e ndryshimeve serioze degjenerative-distrofike në indet e kërcit të vendosura midis rruazave. Më pas, edhe një ngarkesë e vogël provokon zhvendosjen e tyre, shtrëngimin e mbaresave nervore, urinë e oksigjenit të trurit. Prandaj, kur shfaqen simptomat e para, duhet të konsultoheni me një mjek.

Shenjat e mëposhtme duhet të paralajmërojnë një person:

 • Dhimbje të herëpashershme në qafë ose siklet të vogël.
 • Marramendje e vazhdueshme, dhimbje koke, zbehje.
 • Kur ktheni qafën, dëgjohet një kërcitje karakteristike.
 • Humbje e vazhdueshme e kujtesës dhe dëmtim mendor në një kohë të shkurtër.
 • Çdo dëmtim i shikimit ose dëgjimit.
 • Ndjenja e dobësisë në krahë.
 • Mpirje e lëkurës.
 • Humbja e fleksibilitetit në qafë, ndjenja e ngurtësisë, shtrëngimit.

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës në shtëpi kryhet duke përdorur pajisje të ndryshme mjekësore. Terapia është më efektive në fazën fillestare të sëmundjes, por zakonisht ajo nuk largohet gjatë kësaj periudhe, prandaj zbulohet rastësisht ose përparon ngadalë. Rekomandohet t'i nënshtrohen një ekzaminimi parandalues për njerëzit në rrezik, domethënë ata që kanë pësuar lëndime, janë të prirur ndaj stresit të shpeshtë, mbipeshës dhe një mënyrë jetese të ulur.

Qëllimet kryesore të trajtimit në shtëpi

Mjeku vendos të trajtojë osteokondrozën e qafës së mitrës në shtëpi, nëse pacienti nuk ka çrregullime serioze të gjendjes, simptomat janë të moderuara dhe nuk ka indikacione për shtrimin në spital. Taktikat e zgjedhura të terapisë kanë për qëllim eliminimin e manifestimeve të pakëndshme të procesit patologjik dhe zgjidhjen e detyrave të mëposhtme:

 • Normalizimi i qarkullimit të gjakut në zonën e prekur.
 • Eliminimi i hipoksisë së trurit.
 • Normalizimi i gjumit.
 • Parandalimi i zhvillimit të shpejtë të sëmundjes.
 • Përmirësimi i qarkullimit të gjakut.
 • Fillimi i proceseve të rigjenerimit për të rivendosur indet e kërcit.
 • Ngopja e trupit me vitamina dhe minerale.
 • Eliminoni ankthin, sulmet e panikut, nervozizmin.
 • Përmirësoni gjendjen e kreshtës së qafës së mitrës.

Completelyshtë plotësisht e pamundur të kurosh kondrozën, por qasja e saktë mund të ngadalësojë ndjeshëm procesin, të rivendosë shëndetin normal dhe të ruajë një cilësi të lartë të jetës për shumë vite. Për këtë, përdoret një qasje e integruar, e cila nënkupton një ndryshim në të ushqyerit, një rritje të aktivitetit fizik, marrjen e ilaçeve dhe vizitën e një terapisti masazhi.

Vlen të fillohet trajtimi i kondrozës së qafës së mitrës me eliminimin e dhimbjes. Për këtë, specialisti zgjedh qetësuesit e duhur të dhimbjeve. Industria farmaceutike ofron një larmi të gjerë produktesh që ndryshojnë në parimin e veprimit, formës dhe çmimit. Me dhimbje akute të padurueshme, bllokimi i novokainës është i mundur. Pasi të ulet simptomatologjia kryesore, mund të përdoren teknika alternative. Ajo mund të jetë:

 • Procedurat e masazhit - eliminoni spazmat, dhimbjen dhe tensionin.
 • Terapia e ushtrimeve - forcon indet e muskujve, rikthen mbështetjen normale në shpinë dhe rikthen fleksibilitetin e saj.
 • Banja me baltë - ngrohni zonën e prekur dhe lehtësoni sindromën e dhimbjes për një kohë të gjatë.
 • Terapia manuale - rikthen proceset metabolike dhe përmirëson rrjedhjen e gjakut, eliminon urinë e oksigjenit në tru.
 • Refleksologjia - zvogëlon dhimbjen në zonë, fillon proceset e rigjenerimit në indet e kërcit.
 • Akupunkturë - aktivizon metabolizmin, përmirëson gjendjen e indeve të kërcit, zvogëlon shfaqjen e dhimbjes në zonën e prekur.

Metodat më të përballueshme të trajtimit në shtëpi janë ointments, fërkim, banja, zierje, fasha. Ilaçe të tilla tradicionale janë të njohura për një kohë të gjatë dhe janë të famshëm për sigurinë, lehtësinë e përdorimit dhe numrin minimal të kundërindikacioneve.

Marrja e ilaçeve në shtëpi

Osteshtë e pamundur të kurosh osteokondrozën e qafës së mitrës pa përdorimin e ilaçeve. Ato janë të përshkruara nga mjekët para së gjithash për të eleminuar sindromën e dhimbjes akute, për të shtypur përhapjen e procesit inflamator dhe për të filluar rigjenerimin e indeve të kërcit të dëmtuar.

Kompleksi zakonisht përfshin grupet e mëposhtme të barnave:

 • Barna anti-inflamatore jo-steroide. Ato kanë për qëllim shtypjen e procesit inflamator, eliminimin e ënjtjes dhe përmirësimin e gjendjes së pacientit në tërësi. Ato përdoren në formën e tabletave, kapsulave ose vajrave.
 • Relaksues të muskujve. Ato kanë për qëllim eliminimin e tonit dhe spazmës, zvogëlimin e manifestimit të sindromës së dhimbjes dhe ngadalësimin e përparimit të patologjisë.
 • Kortikosteroidet. Ato janë të përshkruara për eliminimin e shpejtë të procesit inflamator, por janë të përshkruara në raste ekstreme në vend të NSAIDs, pasi ato mund të provokojnë një rritje të sheqerit në gjak dhe një rritje të presionit të gjakut.
 • Bllokada. Ato janë të përshkruara për sindromën e dhimbjes së padurueshme, kur metodat e tjera të lehtësimit nuk ndihmojnë. Ilaçi injektohet në zonën e prekur drejtpërdrejt, gjë që ju lejon të eliminoni shpejt shqetësimin.
 • Qetësues. Ato kanë për qëllim eliminimin e depresionit, ankthit dhe nervozizmit, normalizimin e gjumit dhe kthimin në një gjendje normale.
 • DiuretikëtFonde të tilla kanë një diuretik dhe ndihmojnë në heqjen e lëngjeve të tepërta nga trupi. Ato përshkruhen nga mjeku që merr pjesë në rast të dëmtimit të qarkullimit cerebral dhe pranisë së rritjes së presionit intrakranial.
 • Kondroprotektorët. I përshkruar si tableta, injeksione ose pomada. Forma e fundit është më pak efektive, pasi detyra kryesore e ilaçit është rigjenerimi i indeve të dëmtuara të kërcit dhe ngadalësimi i proceseve degjeneruese.
 • Vitamina B6, NË12, A, C. Përgatitjet me përmbajtjen e tyre përmirësojnë rrjedhën e gjakut, normalizojnë metabolizmin, eliminojnë shkaqet që provokuan sëmundjen, forcojnë sistemin nervor.

Mjekimi gjithashtu përfshin jo vetëm marrjen e pilulave, por edhe përdorimin e mjeteve juridike aktuale. Këto mund të jenë arna fërkimi ose ilaçe. Ato vijnë me ekstrakte bimore, helme insektesh ose speca. Arna anti-inflamatore dhe analgjezike lehtësojnë mirë dhimbjen.

Parashikim

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje që nuk ka gjasa të shërohet plotësisht, por duke përdorur një sërë teknikash, ju mund të ngadalësoni zhvillimin e sëmundjes dhe të lehtësoni ndjeshëm jetën e pacientit. Natyrisht, me një sëmundje të lënë pas dore, është e pamundur të bësh ndonjë parashikim të fortë.

Parandalimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës është një sëmundje, ndikimi negativ i së cilës, me parandalimin e duhur dhe në kohë, mund të minimizohet. Shtë e nevojshme të mendoni për parandalimin e tij edhe në fëmijëri: një shkelje e sjelljes, këmbëve të sheshta në një fëmijë është një arsye për t'u konsultuar me një mjek për diagnostikim.

Baza për parandalimin e osteokondrozës është një mënyrë jetese e saktë: aktivitet fizik i arsyeshëm dhe ngarkesa periodike gjatë punës sedentare, ushqim i shëndetshëm, kontroll i peshës trupore.