Cili është ndryshimi midis artritit dhe artrozës së kyçeve?

Problemet e kyçeve shpesh shqetësojnë burrat dhe gratë mbi 40 vjeç. Ato mund të tregojnë zhvillimin e sëmundjeve të tilla si artriti dhe artroza. Cili është ndryshimi midis patologjive dhe çfarë lloj trajtimi kërkojnë - këto janë pyetjet që një pacient me ankesa për dhimbje kyçesh mund t'i drejtojë mjekut të përgjithshëm ose reumatologut gjatë një takimi.

Çfarë është artroza dhe artriti

Osteoartriti është më i zakonshëm tek të moshuarit

Për të kuptuar se cili është ndryshimi midis artritit kronik dhe artrozës, fillimisht duhet të zbuloni se cilat janë këto sëmundje të sistemit musculoskeletal.

Artriti është një sëmundje inflamatore që prek një ose më shumë nyje. Në shumicën e rasteve, ajo manifestohet në sfondin e ndryshimeve të gjera patologjike në trupin e njeriut.

Më shpesh, artriti shkaktohet nga çrregullime infektive dhe autoimune që ndikojnë në funksionimin e organeve të brendshme ose të të gjithë sistemeve. Shumë më rrallë, artriti shkaktohet nga lëndimi.

Mjekët i referohen një grupi të veçantë të artritit të tipit reaktiv. Ato janë pasojë e zhvillimit të komplikimeve pas rrjedhës së një sëmundjeje infektive. Klamidia, gonorrea, gripi, sifilizi dhe infeksionet e zorrëve çojnë në këtë përfundim.

Proceset inflamatore në nyje, të cilat vërehen gjatë zhvillimit aktiv të artritit, shkelin kryesisht membranën sinoviale. Në këtë rast, personi fillon sinovitin. Përbërja e lëngut sinovial gjithashtu ndryshon. Numri i saj po rritet me shpejtësi. Si rezultat, në vendin e lezionit shfaqet një ënjtje e dukshme. Për shkak të inflamacionit, indi i kërcit që rreshton sipërfaqet e kockave në zonën e kyçeve është i prekur rëndë. Mbi të formohen gradualisht erozione, të cilat i ekspozojnë këto struktura.

Artroza bën pjesë në grupin e sëmundjeve jo-inflamatore. Në të njëjtën kohë, ajo zhvillohet në sfondin e ndryshimeve patologjike në nyje, veçanërisht degjenerimit të indeve kërcore që mbulojnë kockat. Ndonjëherë është ecuria e zgjatur e procesit inflamator që çon në hollimin e këtij indi dhe dëmtimin e shpejtë të tij.

Dallimi midis artritit akut ose kronik nga artroza është se sëmundja e dytë është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar. Zhvillimi i tij lidhet drejtpërdrejt me konsumimin e kërcit dhe zhvillimin e osteoporozës. Kjo sëmundje nuk është mënyra më e mirë e reflektuar në funksionimin e sistemit musculoskeletal.

Ka raste kur artroza është diagnostikuar te pacientët e rinj. Sëmundja zakonisht përjetohet nga atletë profesionistë dhe punëtorë, aktivitetet e të cilëve shoqërohen me një ndikim të vazhdueshëm në nyje. Në këtë kategori përfshihen edhe personat mbipeshë.

Të gjitha llojet e artrozës shfaqen vetëm sepse indi i kërcit bëhet shumë i hollë tek një person dhe ndodh një ndryshim distrofik në këto struktura. Si rezultat i një shkeljeje të tillë, kërcit privohet nga mundësia për të përballuar plotësisht detyrat e tij kryesore.

Shkaqet e Artritit

Nyje të shëndetshme (majtas) dhe artrit (djathtas)

Për të gjetur dallimin kryesor midis artritit të kyçit dhe artrozës, duhet të studioni me kujdes shkaqet që shkaktojnë këto sëmundje.

Faktorët e mëposhtëm negativ çojnë në zhvillimin e artritit:

 • Fraktura të tipit të hapur ose të mbyllur;
 • Infeksion në një frakturë të hapur;
 • Mavijosje dhe goditje në kyç;
 • Stresi i vazhdueshëm fizik në nyje;
 • Ndikimi i faktorëve fizikë dhe kimikë;
 • reaksione alergjike;
 • helmimi;
 • Mbinxehja dhe hipotermia e kyçit.

Në fëmijëri, artriti mund të shkaktohet nga zhvillimi i beriberit tek një fëmijë dhe imuniteti shumë i dobësuar. Ndër shkaqet e shpeshta përfshijnë edhe lëndimet e përhershme të kyçeve. Strukturat që janë pjesë e ekstremiteteve të poshtme vuajnë më shumë nga ky faktor.

Shkaqet e artrozës

Artroza dallohet nga një listë e gjerë e shkaqeve që mund të çojnë në zhvillimin e saj. Sëmundja shkaktohet nga faktorët e mëposhtëm negativ:

 • Patologjitë trashëgimore që prekin indet lidhëse;
 • Rritja e sfondit të reaksioneve alergjike;
 • Sëmundjet e një natyre autoimune;
 • Sëmundje metabolike;
 • Ndryshimet në nivelet hormonale;
 • Patologjitë kronike të mëlçisë dhe veshkave;
 • sëmundjet autoimune;
 • Diabeti.

Zhvillimi i neoplazmave malinje, për shembull, karcinomave ose sarkomave, çon në shkatërrimin e kërcit dhe indit artikular. Një arsye tjetër për fillimin e sëmundjes mund të quhet dehje e rëndë e trupit të njeriut.

Duke studiuar shkaqet e sëmundjes, çdo pacient do të jetë në gjendje t'i përgjigjet vetë pyetjes se si artroza në të vërtetë ndryshon nga artriti i nyjës së gjurit.

Simptomat e sëmundjes

Mënyra më e lehtë për të njohur një sëmundje që është me natyrë infektive. Artroza është më e vështirë për t'u identifikuar, pasi ato nuk mund të dorëzohen për një kohë të gjatë. Ky është një tjetër ndryshim domethënës midis sëmundjeve të sistemit musculoskeletal. Megjithatë, si sëmundja e parë ashtu edhe e dyta ende mund të njihen. Për ta bërë këtë, duhet të dini saktësisht se cilat simptoma shoqërojnë rrjedhën e tyre në fazat fillestare dhe të avancuara të zhvillimit.

simptomat e artritit Simptomat e artrozës
 • Ënjtje e rëndë në zonën e prekur ose ënjtje e lehtë e saj;
 • Rritja e temperaturës së përgjithshme të trupit;
 • Skuqje e lëkurës në zonat problematike;
 • Dhimbje të forta gjatë lëvizjes së kyçit të prekur;
 • Përkeqësimi i mirëqenies së përgjithshme;
 • Ndjesia e pulsimit edhe në pushim;
 • Inflamacion i kyçit të sëmurë.
 • Pamja e valëzuar e dhimbjes në nyje;
 • Sindroma e lehtë e dhimbjes në fazën fillestare të sëmundjes;
 • Ngurtësi në lëvizje, e cila është veçanërisht e theksuar në mëngjes;
 • Ndryshimi në lëvizshmërinë e kyçeve;
 • Humbje e plotë e lëvizshmërisë në rrjedhën e avancuar të sëmundjes.

Me artrit, dhimbja në vendndodhjen e kyçit nuk zhduket për një kohë të gjatë. Infeksioni që shkaktoi sëmundjen mund të lëvizë në pjesë të tjera të trupit. Atëherë organet e brendshme dhe nyjet e shëndetshme do të jenë në rrezik.

Disa shenja të sëmundjes së kyçeve janë të zakonshme. Por shumica e tyre janë ende të ndryshme. Prandaj, simptomat që shqetësojnë pacientin mund ta ndihmojnë mjekun të diagnostikojë saktë sëmundjen edhe para se t'i nënshtrohet një diagnoze.

Diagnoza diferenciale e artrozës dhe artritit

Asnjë mjek nuk do t'i bëjë një diagnozë pacientit pa lexuar rezultatet e analizave të tij. Pa këtë, ai nuk do të jetë në gjendje të dijë se si ta trajtojë siç duhet sëmundjen aktuale të pacientit dhe nëse trajtimi i propozuar do ta ndihmojë atë.

Nëse dyshohet për artrit ose artrozë, mjekët i rekomandojnë pacientët t'i nënshtrohen masave të mëposhtme diagnostikuese:

 1. Analiza e përgjithshme e urinës;
 2. Analiza e përgjithshme e gjakut;
 3. Kimia e gjakut;
 4. Testet reumatoid;
 5. ekzaminim me rreze X;
 6. Studimi i lëngut sinovial.

Nëse mjeku nuk është ende i sigurt për saktësinë e diagnozës së propozuar, ai duhet ta referojë pacientin për një MRI.

Taktikat e trajtimit

Medikamentet janë baza për trajtimin e artritit dhe artrozës

Duke kuptuar ndryshimin midis artritit dhe artrozës, një specialist mund të zgjedhë trajtimin e duhur për secilën nga këto sëmundje. Mjeku është i detyruar t'i përshkruajë pacientit terapi medikamentoze, pasi pa të ai nuk ka gjasa të arrijë lehtësim nga një gjendje e ndërlikuar e shkaktuar nga inflamacioni i gjurit ose nyjeve të tjera.

Trajtimi i artrozës

Baza e trajtimit të artrozës është terapia me ilaçe. Përveç kësaj, pacientit këshillohet fuqimisht të shmangë stresin e shtuar në kyçe, pasi ato mund t'i dëmtojnë edhe më shumë. Përveç ilaçeve, për qëllime terapeutike, duhet të përdorni ushtrime speciale gjimnastike, të hani siç duhet, të monitoroni peshën e trupit tuaj dhe, nëse është e mundur, të kaloni kohë në zonat e banjës.

Trajtimi i artrozës kërkon respektimin e regjimit standard të trajtimit:

 • Marrja e barnave anti-inflamatore jo-steroide, të cilat reduktojnë ashpërsinë e inflamacionit dhe ënjtjes;
 • Përdorimi i kortikosteroideve hormonale, të cilat përballojnë dhimbjet akute në periudha veçanërisht të vështira të sëmundjes;
 • Marrja shtesë e gastroprotektorëve që mbrojnë mukozën e organeve të tretjes nga efektet agresive të barnave;
 • Përdorimi i kondroprotektorëve në trajtimin e artrozës. Ato janë të nevojshme për të rivendosur cilësinë e lëngut sinovial, përbërja e të cilit ndryshon nën ndikimin e inflamacionit;
 • Injeksion intra-artikular i acidit hialuronik, i cili formon një membranë të qelizave të kyçeve;
 • Marrja e barnave për të lehtësuar dhimbjet e padurueshme në kyçe.

Pasi të shtypen simptomat e një kursi të përkeqësuar të artrozës, pacientët mund të fillojnë fizioterapinë. Magnetike, elektromagnetike pulsuese, valë shoku dhe terapi lazer përballen me një shkelje të tillë.

Gjatë trajtimit të artrozës, pacientët nuk kanë nevojë t'i përmbahen një diete të rreptë. Nuk ka asgjë të keqe. Mungesa e nevojës për ushqim të veçantë është një tjetër faktor që quhet kur i përgjigjemi pyetjes se si artriti ndryshon nga artroza. Por ai nuk e bën të qartë se cila është më e keqja prej tyre. Mjekët rekomandojnë pasurimin e dietës tuaj me pjata me xhelatinë, të cilat janë të ngopura me kolagjen, i cili është i nevojshëm për ndërtimin e kërcit.

Në raste të rënda, osteoartriti kërkon kirurgji për të zëvendësuar kyçin e dëmtuar.

terapia e artritit

Artriti zakonisht trajtohet si çdo sëmundje sistemike. Kërkohet një qasje e integruar. Fillimisht kërkohet eliminimi i simptomave të theksuara të procesit patologjik në nyje. Pasi të identifikoni shkakun e shkeljes dhe të vazhdoni me eliminimin e tij.

Me artritin, është e zakonshme t'i përmbaheni regjimit të mëposhtëm të trajtimit:

 1. Marrja e barnave anti-inflamatore jo-steroide që duhet të administrohen në mënyrë intravenoze ose intramuskulare;
 2. Përdorimi i barnave hormonale në formën e injeksioneve në terapi;
 3. Marrja e relaksuesve të muskujve ose antikonvulsantëve për të lehtësuar spazmat e muskujve;
 4. Përdorimi i antidepresantëve nëse pacienti është i shqetësuar për stresin;
 5. Pritja e gastroprotektorëve, të krijuar për të mbrojtur kundër efekteve negative të barnave të fuqishme të sistemit të tretjes;
 6. Përdorimi i kondroprotektorëve, të cilët janë të nevojshëm për restaurimin e indeve të kërcit.

Përveç kësaj, pacientët me artrit duhet të ndjekin një dietë të rreptë dhe të ndjekin fizioterapinë. Mjekët rekomandojnë me forcë që të trajtohet me terapi me valë goditëse, lazer, magnetike dhe impulse elektrike.

Komplikimet

Patologjia e gjurit me artrozë të avancuar

Mungesa e trajtimit ose sjellja jo e duhur e tij çon në zhvillimin e komplikimeve që karakterizojnë fazën e avancuar të artritit ose artrozës. Tabela tregon kushtet patologjike që zhvillohen në sfondin e këtyre sëmundjeve.

Komplikimet e artritit Komplikimet e artrozës
 • Goditje në tru;
 • Sëmundjet e sistemit kardiovaskular;
 • proceset inflamatore në organet e shikimit;
 • Inflamacion i enëve të gjakut;
 • Sëmundjet dermatologjike;
 • Çalimi;
 • Sëmundjet e mushkërive.
 • Shkatërrimi i kyçit të prekur;
 • Hernie diskale;
 • Shkelja e mekanikës biologjike të shtyllës kurrizore.

Artroza çon në më pak komplikime. Por ato nuk janë më pak të rrezikshme se ato gjendje që ndodhin me artritin.

Parashikim

Të rinjtë trajtojnë me sukses sëmundjet e kyçeve, duke u rikthyer në jetën e tyre të mëparshme

Ecuria e sëmundjes së kyçeve në fazën fillestare të zhvillimit tek të rinjtë ka një prognozë të favorshme, pasi shumica e pacientëve ende arrijnë të arrijnë një falje të qëndrueshme. Kjo vlen për rastet kur sëmundjet shtesë nuk shfaqen në sfondin e artrozës ose artritit.

Trajtimi i zgjedhur siç duhet kontribuon në ruajtjen e gjendjes normale të një personi, edhe nëse ai ka sëmundje të pashërueshme. Për të parandaluar zhvillimin e një përsëritjeje të sëmundjes, pacientët duhet të monitorojnë vazhdimisht shëndetin e tyre dhe të udhëheqin një mënyrë jetese korrekte.

Burrat dhe gratë mund të shmangin përkeqësimin e mirëqenies së tyre të përgjithshme nëse dëgjojnë periodikisht trupin e tyre. Është shumë e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje çdo sëmundjeje, e cila në shikim të parë mund të duket e parëndësishme. Kjo ndodh sepse shumica e sëmundjeve, përfshirë artrozën me artrit, mund të kenë një ecuri latente ose të lehtë. Kjo do të thotë që pacienti as nuk do të vërejë se si sëmundja e tij befas bëhet kronike.

Edhe në mungesë të shenjave të dukshme të sëmundjes, njerëzit duhet të vizitojnë periodikisht zyrën e mjekut me një kontroll të planifikuar të shëndetit të tyre në mënyrë që të mund të identifikojnë në kohë patologjinë që zhvillohet në kyçe.