8 shkaqet kryesore të dhimbjes së shpinës – si ta trajtojmë atë?

Gruaja shqetësohet për dhimbjet e shpinës

Pothuajse të gjithë përjetojnë dhimbje shpine të paktën një herë. Sipas biologëve, një nga shkaqet e saj është ngarkesa e pabarabartë e shpërndarë në shtyllën kurrizore. Megjithatë, shpesh konstatohet se nëse dhemb shpina, atëherë dhemb edhe ndonjë organ tjetër. Kjo tregon një kompleks sëmundjesh.

Simptomat

Sindroma e dhimbjes manifestohet në mënyra të ndryshme. Varet nga arsyeja që shkaktoi një ndjenjë të tillë. Shpesh, dhimbja e shpinës ndodh nga një qëndrim i gjatë në një pozicion, kur kollitet, mund të shoqërohet me sëmundje të frymëmarrjes, probleme me veshkat dhe infeksion.Megjithatë, simptomat e saj janë të ndryshme.Dhimbjet e forta të shpinës që nuk largohen për një kohë të gjatë shpesh shoqërohen me dobësi, humbje peshe, presion në gjoks, humbje dëgjimi dhe humbje të shikimit. Natyra e kësaj simptome mund të jetë gjithashtu e ndryshme.

Dhimbje të forta në mes të shpinës - një shenjë e dëmtimit të shtyllës kurrizore

Dhimbja në mes të shpinës ndonjëherë vërehet me probleme me traktin gastrointestinal, punë të tepërt. Mund të jetë për shkak të përdorimit të tepërt të muskujve. Dhimbja e mprehtë e shpinës, e ndjerë kur përkulet, shpesh tregon një nerv të shtypur. Siklet zakonisht largohet menjëherë. Por nëse shqetësimi nuk zhduket, duhet të shihni një mjek. Si rezultat i shtrëngimit të mbaresave nervore, qarkullimi i gjakut është i shqetësuar, formohet një spazmë, e cila ka një efekt irritues në neuroreceptorët. Nëse kjo vazhdon për një kohë të gjatë, një person përjeton dobësi me dhimbje shpine, humbet aftësinë e tij për të punuar.

Shkaku i dhimbjes së shpinës endet mund të jenë vatra inflamatore që formohen në një nga organet e brendshme dhe në të njëjtën kohë rrezatojnë në shpinë. Atëherë lokalizimi i një simptome të pakëndshme nuk korrespondon me vendin ku zhvillohet procesi patologjik. Ekspertët i quajnë edhe dhimbje të tilla rrezatuese.

Shkaqet e dhimbjes së shpinës

Zakonisht, një simptomë e tillë nuk përbën kërcënim për jetën e njeriut. Megjithatë, është dëshmi e patologjive të mundshme të organeve të brendshme ose të vetë shtyllës kurrizore. Prandaj, është më mirë të mos shtyni një vizitë te një mjek i cili mund të zbulojë shkaqet e dhimbjes së shpinës.. Mos u përpiqni t'i hiqni qafe ato vetë.

Arsyeja për të vizituar një specialist është një sindromë dhimbjeje që ka lindur si rezultat i një dëmtimi, veçanërisht nëse ka një karakter në rritje. Rritja e temperaturës së trupit, dobësia, ndjenja e ngurtësimit në shtyllën kurrizore duhet të alarmojnë. Nëse një fëmijë ka dhimbje shpine nga pjesa e poshtme e shpinës deri në qafë dhe nuk ikën edhe kur shtrihet, ekziston një probabilitet i lartë për skoliozë fillestare. Përveç kësaj, kjo mund të tregojë praninë e një procesi inflamator. Zhvendosja e rruazave, sëmundjet kronike shpjegon pse dhemb shtylla kurrizore në mes. Ka shumë probleme të tjera shëndetësore që shkaktojnë një simptomë të pakëndshme në një pjesë ose në një tjetër të shtyllës kurrizore.

Patologjitë kongjenitale

Dhimbja e fortë në shtyllën kurrizore mund të shoqërohet me anomali në strukturën e saj, të cilat përfshijnë:

 • Sakralizimi i vertebrës së fundit, e cila praktikisht shkrihet me sakrumin.
 • Lumbarizimi, kur një rruazë lumbare shtesë formohet nga sakrali i sipërm.
 • Harqet vertebrale të pambyllura, duke provokuar zhvillimin e një hernie kurrizore.
 • Skolioza kongjenitale që çon në mosfunksionim të organeve të brendshme.

Njerëzit e lindur me një shkelje të formimit të rruazave vuajnë nga rritja joproporcionale, formimi i patologjive të tilla si gunga, lordoza. Dhimbjet e shpinës përgjatë shtyllës kurrizore i shoqërojnë pothuajse vazhdimisht.

Spondilolisteza

Sëmundja mund të jetë e lindur ose e fituar. Rruazat gradualisht zhvendosen në lidhje me njëra-tjetrën, dhe më pas njëra rrëshqet plotësisht nga ajo e poshtme. Rezultati i kësaj është deformimi i shtyllës kurrizore, ngjeshja e palcës kurrizore, e cila shpesh çon në paaftësi.. Spondilolisteza karakterizohet nga lëvizshmëria e kufizuar e zonës së prekur - torakale, cervikale ose lumbare. Prandaj, dhimbja ndihet në shtyllën kurrizore në një pjesë të caktuar të saj.

Ka disa lloje të spondilolistezës:

 • Displastike. Ndodh si pasojë e një defekti të lindur.
 • Isthmike. Formohet nga sforcimi i tepruar fizik ose pas një dëmtimi.
 • Degjenerative. Është rezultat i ndryshimeve artritike.
 • Traumatike - me një thyerje të proceseve artikulare.
 • Patologjike. Kjo formë provokon një tumor, artrogripozë, sëmundjen e Paget.

Kjo nuk është një sëmundje e pavarur dhe vetëm një mjek mund të përcaktojë pse dhemb shpina në shtyllën kurrizore dhe me çfarë lidhet.

Skolioza

Kështu quhet lakimi i shtyllës kurrizore në planin anësor, i shoqëruar me kthesa fiziologjike më të theksuara. Në një fazë të avancuar, deformimi i gjoksit dhe kockave të legenit bashkohet me të.Në të njëjtën kohë, një shkelje e funksionimit të organeve të brendshme i shtohet dhimbjes në shpinë në shpinë.

Fëmijët me rritje intensive janë më të ndjeshëm ndaj skoliozës - nga 4 në 6 dhe nga 10 në 14 vjeç. Kjo patologji nuk duhet të ngatërrohet me një shkelje të qëndrimit. Kjo e fundit mund të korrigjohet lehtësisht me ndihmën e ushtrimeve fizike, duke kontrolluar përshtatjen e duhur në tavolinë. Kërkohet trajtim gjithëpërfshirës për të hequr qafe skoliozën.

Thyerje kompresive

Ky dëmtim ndodh kur goditni, kërceni, bini, kur duhet të uleni në këmbë. Një frakturë kompresive është ndonjëherë rezultat i stërvitjes së tepruar atletike. Një tjetër shkak i kësaj patologjie është osteoporoza e lidhur me mungesën e kalciumit. Dhimbja mund të jetë akute ose e moderuar, në varësi të ashpërsisë së dëmtimit. Në këtë rast, pacienti ndjen dobësi në rritje në gjymtyrët.

Osteokondroza

Rrënjët nervore të shtypura janë një tjetër arsye pse shpina juaj mund të dhemb. Kjo ndodh për shkak të zhvendosjes së rruazave për shkak të deformimit të disqeve ndërvertebrale.Sëmundja zhvillohet për një kohë të gjatë, ndonjëherë me vite.. Osteokondroza mund të jetë e llojeve të ndryshme, të ndryshme në pamjen klinike - lumbare, kur dhemb mesi i shpinës, cervikale - karakterizohet nga probleme të qafës së mitrës, kraharorit.

Deformimi i disqeve ndërvertebrale në osteokondrozë mund të shkaktojë dhimbje shpine

Tumoret

Dhimbja në tumoret malinje ka karakteristikat e veta. Ndërsa tumori rritet, ka një ngjeshje graduale të palcës kurrizore.Së pari, një person përjeton dhimbje të fshirë, rëndim në shpinë.Më pas simptomat bëhen më të theksuara. Në të njëjtën kohë, ilaçet anti-inflamatore praktikisht nuk kanë një efekt ndalues. Ekziston një ndjenjë se e gjithë shtylla kurrizore dhemb. Me kalimin e kohës, ka mpirje të ekstremiteteve të poshtme, prishje të organeve të traktit gastrointestinal dhe sistemit urinar.

Sëmundjet infektive të shtyllës kurrizore

Ky është një nga shkaqet e zakonshme të dhimbjes së shpinës.

Sipas lokalizimit të procesit inflamator, dallohen sëmundjet e mëposhtme:

 • osteomielit;
 • spondilit;
 • sëmundja e Pott;
 • disciti;
 • abscesi paraspinal;

Natyra e këtyre patologjive është e ndryshme. Secili prej tyre shfaqet në mënyrë të pavarur ose si një ndërlikim pas një sëmundjeje inflamatore.

Dëmtime mekanike

Ka shumë arsye pse ju dhemb shpina. Dhe një nga më të zakonshmet është dëmtimi i indeve të buta, mavijosje të shtyllës kurrizore, fraktura të rruazave, brinjëve.

Edhe një dëmtim i vogël mund të çojë në pasoja të rënda. Për shkak të faktit se dhimbja ndonjëherë nuk ndodh menjëherë pas një dëmtimi, një person kërkon ndihmë mjekësore vonë. Kjo kërcënon me paralizë të këmbëve ose të gjithë trupit.

Dëmtimi i palcës kurrizore gjatë mavijosjes, tronditjes, shtrydhjes çon në humbjen e ndjeshmërisë dhe aftësisë për të kontrolluar ekstremitetet e poshtme. Pasoja e një mavijosje është shkatërrimi i indeve, nekroza. Kur këputet, dëmtimi i palcës kurrizore nga fragmentet e kockave është i mundur. Kompresimi ndodh me një zhvendosje ose frakturë, si dhe me futjen e një trupi të huaj në shtyllën kurrizore.Ekziston mundësia e hemorragjisë dhe formimit të hematomielisë. Me një dislokim, disku ndërvertebral mund të dëmtohet, kur dhemb e gjithë shpina, si dhe rajoni okupital. Në raste të rënda, humbja e ndjeshmërisë në këmbë dhe paraliza e plotë është e mundur.

Diagnostifikimi

Është e pamundur të përcaktohet në mënyrë të pavarur shkaku i dhimbjes së shpinës në zonën e shtyllës kurrizore. Një diagnozë e saktë mund të vendoset vetëm nga një specialist duke kryer një ekzaminim gjithëpërfshirës. Edhe nëse nuk ka shqetësime, por presioni shkakton dhimbje në vertebër, duhet patjetër të vizitoni një mjek.

Sot ka një numër shumë të madh metodash diagnostikuese. Është e rëndësishme të formulohet saktë një algoritëm për ekzaminimin e një pacienti. Gjatë ekzaminimit fillestar, të gjitha simptomat studiohen me kujdes për të identifikuar praninë e një patologjie serioze.

Metodat e mëposhtme ndihmojnë për të vendosur një diagnozë të saktë:

 • Radiografia. Zbulon lëndime, lakim, zhvendosje të rruazave, hernie, zgjatje, inflamacion.
 • CT skanim. Ju lejon të shihni ndryshime në indet e buta, kërc.
 • Imazhe me rezonancë magnetike. Përcakton dëmtimin e indit nervor dhe muskulor, frakturat pa zhvendosje.
 • Elektroneuromiografia. Ndodh që kur dhemb shtylla kurrizore shfaqen ngërçe dhe humbja e ndjeshmërisë. Për të përcaktuar shkallën e dëmtimit nervor, përshkruhet një EMG.
 • Procedura me ultratinguj. Ndihmon në identifikimin e dëmtimit të ligamenteve, tendinave. Caktoni nëse dyshoni për praninë e inflamacionit të indeve të buta.
 • Arthroskopia është një metodë më pak e popullarizuar kur një gjendje e përbashkët diagnostikohet duke përdorur një procedurë kirurgjikale.

Rekomandohet t'i nënshtroheni diagnostikimit edhe nëse dhimbja nuk shkakton ankth të vazhdueshëm, por shfaqet vetëm kur shtypni shtyllën kurrizore në mes të shpinës, në pjesën e sipërme ose të poshtme të saj.

Mjekimi

Dhimbja në shpinë mund të jetë me intensitet të ndryshëm. Pavarësisht nëse ndihet shumë i dobët apo i padurueshëm, trajtimi është i nevojshëm. Gjëja kryesore është të eliminoni shkakun e kësaj simptome. Regjimi i trajtimit hartohet individualisht për çdo pacient, por hapi i parë është gjithmonë lehtësimi i dhimbjes. Faza kryesore përfshin një kurs trajtimi me ilaçe së bashku me fizioterapi, masazh.

Çfarë duhet të bëni nëse ju dhemb shumë shpina? Në dhimbje akute, rekomandohet të shtriheni në një sipërfaqe të sheshtë, të fortë, duke marrë një pozë në anën tuaj, e cila do të zvogëlojë ngarkesën në shtyllën kurrizore. Nëse shpërthimi kapet në shtëpi, mund të vendosni një qese me kuba akulli nga frigoriferi në shpinë për 8 minuta dhe t'i bëni një masazh të lehtë.Kjo do të ndihmojë në lehtësimin e temperaturës dhe uljen e dhimbjes. . Pomadat farmaceutike kanë një efekt analgjezik efektiv. Pyetja nëse është e mundur të kurohet shpina me ndihmën e tyre nuk mund të përgjigjet pozitivisht. Këto fonde mund të lehtësojnë vetëm gjendjen e pacientit, duke eliminuar dhimbjen e shtyllës kurrizore për një kohë.

Terapia mjekësore

Një mënyrë për të reduktuar dhimbjen e shpinës është përdorimi i niacinës, një antispazmatik purine. Vitaminat B janë të përshkruara për të ndihmuar në rivendosjen e indeve të dëmtuara.

Për të lehtësuar dhimbjen akute të shpinës, ata bëjnë një bllokim të shtyllës kurrizore, injeksione analgjezikësh. Kompresat për lehtësimin e dhimbjeve aplikohen edhe në shpinë. Nga medikamentet, më së shpeshti përdoren relaksuesit e muskujve, antiinflamatorët dhe qetësuesit. Për të eliminuar edemën, përshkruhen diuretikë. Së bashku me ta, ju duhet të merrni ilaçe që përmbajnë kalium.

Dozat e marrjes së ndonjë ilaçi ose ilaçi duhet të përshkruhen nga mjeku juaj.

Fizioterapi

Trajtimi i dhimbjes së shpinës nuk është i plotë pa terapi fizike. Ky seksion i mjekësisë përfshin një sërë aktivitetesh, duke përfshirë ushtrimet e fizioterapisë (LFK), elektroterapinë dhe masazhin.

Terapia fizike për lehtësimin efektiv të dhimbjes së shpinës

Elektroforeza ndihmon në dërgimin e ilaçeve në destinacionin e tyre, për të përmirësuar furnizimin me gjak në zonën e prekur të shtyllës kurrizore.Rrezatimi lazer largon menjëherë ënjtjen, gjë që ndihmon në eliminimin e dhimbjes. Procedura të tilla si magnetoterapia, D'arsonval, fonoforeza përdoren me sukses për të trajtuar dhimbjet kronike të shpinës. Ushtrimet e fizioterapisë zgjidhen nga mjeku, duke marrë parasysh karakteristikat individuale të pacientit.

Masazh

Procedura, e kryer në shtëpi ose në një institucion mjekësor, përmirëson qarkullimin e gjakut, funksionin e frymëmarrjes dhe aktivitetin e sistemit kardiovaskular. Jo vetëm trajtimi i shpinës kërkon masazh, por edhe parandalimin e sëmundjeve të shtyllës kurrizore. Masazhi rekomandohet për osteokondrozën, miozitin, radikulitin, osteoporozën. Kjo është një mënyrë e mirë për të hequr qafe dhimbjen e shpinës për njerëzit që përjetojnë tendosje fizike ose ata që kanë një punë të ulur. Masazhi kombinohet me fizioterapi dhe terapi ushtrimore, e cila jep rezultate më domethënëse. Nëse dhimbja shfaqet në shpinë gjatë procedurës, kjo mund të jetë për shkak të një përkeqësimi të një sëmundjeje ekzistuese.

Kirurgjia

Kur ofrohet ndihma e parë për dhimbjen akute të shpinës, bëhet një diagnozë për të identifikuar shkaqet e patologjisë.Nëse një hernie diskale, gjendet një tumor, si dhe një frakturë e shtyllës kurrizore, radikulopatia diskogjenike mund të kërkojë kirurgji.

Në rast të trajtimit të pasuksesshëm të dhimbjes së shpinës, përshkruhet operacioni.

Gjithashtu përshkruhet kur nuk është e mundur të heqësh qafe dhimbjen e shpinës duke përdorur metoda konservatore për më shumë se 3 muaj. Vendimi për nevojën për kirurgji të shtyllës kurrizore merret nga mjeku që merr pjesë. Pacientët me dhimbje të shpinës gjatë periudhës postoperative i nënshtrohen një kursi rehabilitimi.

Parandalimi i dhimbjes së shpinës

Me një fenomen kaq të pakëndshëm, kur shtylla kurrizore dhemb në mes të shpinës, çdo person përballet të paktën një herë.

Për të shmangur ndonjë problem serioz, mjafton të ndiqni disa rregulla:

 • Kontrolloni qëndrimin tuaj.
 • Bëni ushtrime dhe një ngrohje të thjeshtë kur duhet të kaloni shumë kohë ulur.
 • Shmangni hipoterminë.
 • Mundohuni të mos ngrini pesha.

Duke ndjekur këto kushte të thjeshta, mund të harroni dhimbjen e shpinës për një kohë të gjatë.