Koksartroza (artroza e nyjeve të ijeve): simptoma dhe trajtim

Artroza e artikulacionit të hipit, ose koksartroza, është një sëmundje kronike e kyçeve që shoqërohet me shkatërrim progresiv të kërcit artikular.

Me kalimin e kohës, procesi patologjik përhapet në kapsulën e kyçit (me zhvillimin e kapsulitit, periartrozës), membranën sinoviale (me zhvillimin e sinovitit), kockat (osteoartriti), provokon inflamacion të muskujve dhe ligamenteve, atrofi të muskujve, shkurtim të gjymtyrë.

Koksartroza është e njëanshme ose dypalëshe, zhvillimi i saj mund të jetë i shpejtë ose i ngadaltë. Ndër të gjitha sëmundjet kronike të kyçeve, ajo zë një nga vendet kryesore për nga përhapja, veçanërisht në moshën mbi 40 vjeç. Kjo për faktin se nyja e hipit ka një ngarkesë të konsiderueshme të lidhur me qëndrimin e drejtë dhe peshën e trupit.

Është e rëndësishme!

Medikamentet për trajtimin e koksartrozës janë simptomatike. NSAID-të, barnat hormonale, kondroprotektorët mund të zvogëlojnë simptomat e dhimbjes, inflamacionin e shoqëruar dhe të ngadalësojnë shkatërrimin e kërcit artikular. Por ato nuk ndikojnë në zhvillimin e sëmundjes, pasi ato nuk ndikojnë në shkakun e saj. Kjo është arsyeja pse terapia simptomatike e artrozës së hip shpesh përfundon me nevojën për protetikë.

Për të shmangur skenarin më të keq dhe jo vetëm për të përmirësuar cilësinë e jetës, por edhe për të parandaluar komplikimet, për të ndaluar zhvillimin e sëmundjes dhe për ta kthyer atë, është e nevojshme të veprohet për shkakun e koksartrozës.

Për këtë, përdoret terapi komplekse, pa ilaçe, duke përdorur metoda të refleksit oriental, fito- dhe fizioterapisë, e cila jep rezultate pozitive në më shumë se 90% të rasteve të koksartrozës 1-2 gradë. Me koksartrozë të shkallës së 3-të është e mundur të lehtësohet gjendja, të përmirësohet cilësia e jetës, të ngadalësohet zhvillimi i sëmundjes, me përjashtim të rasteve kur indikohet një operacion kirurgjik.

artikulacioni i shëndetshëm dhe i prekur i hipit me artrozë

Shkaqet

Artikulacioni i hipit është artikulacioni më i madh i trupit, i formuar nga acetabulumi i iliumit dhe koka e femurit.

Gjatë lëvizjes, koka e femurit vepron si një varëse. Kërc hialine që mbulon sipërfaqet artikulare dhe lubrifikimi sinovial sigurojnë rrëshqitje të lirë.

Nëse nuk ka lëng të mjaftueshëm sinovial dhe/ose vetitë e tij ndryshojnë, kjo shkakton fërkim në nyje. Si rezultat, kërci hialine dehidratohet, konsumohet dhe plasaritet. Fragmentet mund të dalin prej saj, duke formuar "minj" në zgavrën e artikulacionit.

Është e rëndësishme!

Artroza e kyçit të hip është një sëmundje degjenerative-distrofike. Kjo tregon natyrën e saj - ndryshime degjenerative në inde në sfondin e urisë së tyre (distrofi). Një sëmundje tjetër e zakonshme nga ky grup i madh është osteokondroza e shtyllës kurrizore, e cila shpesh shoqëron koksartrozën.

Thelbi i sëmundjes është se procesi i rinovimit të kërcit hialine, për një arsye ose një tjetër, fillon të mbetet prapa procesit të konsumimit të tij.

Arsyeja për këtë mund të jetë, për shembull, prodhimi i ngadaltë i kolagjenit në trup ose furnizimi i pamjaftueshëm i tij në nyje për shkak të furnizimit të dobët me gjak.

Një faktor provokues në artrozën e nyjës së hip është shpesh ngarkesa e shtuar ose e pasaktë për shkak të:

 • obeziteti (mbipesha).
 • punë e vështirë (ngritje e rëndë)
 • sporte (veçanërisht kërcime, vrapim, peshëngritje),
 • skolioza, lordoza e shtyllës kurrizore,
 • këmbët e sheshta.

Në zhvillimin e koksartrozës, një faktor trashëgues luan një rol, por vetë sëmundja nuk është e trashëguar. Mund të flasim vetëm për një predispozitë të lindur ndaj tij.

Koksartroza shpesh zhvillohet për shkak të anomalive kongjenitale anatomike - subluksimi, displazia e ijeve.

Simptomat e koksartrozës

Simptomat kryesore të artrozës së ijeve janë dhimbja, ngurtësimi, diapazoni i kufizuar i lëvizjes në nyje, çalim.

Në një fazë të hershme, dhimbja shfaqet në mënyrë sporadike, vetëm gjatë ushtrimeve fizike (për shembull, kur ngjiteni ose zbrisni shkallët, uleni), pas një ecjeje të gjatë, duke qëndruar në këmbë. Ecja shoqërohet me kërcitje, kërcitje në kyç.

Dhimbja e kyçeve (arthralgjia) mund të ndodhë edhe pas një qëndrimi të gjatë në një pozicion statik dhe të pakëndshëm. Të ashtuquajturat "dhimbje fillestare" ndodhin pas palëvizshmërisë së zgjatur, në fillim të lëvizjeve dhe zakonisht zhduken brenda 30 minutave ndërsa këmba "shpejton".

Me shtimin e inflamacionit të aparatit muskuloskeletor, membranës sinoviale, simptoma të tilla si ënjtje, skuqje në zonën e përbashkët janë të mundshme. Në këtë rast, dhimbja bëhet e vazhdueshme.

Koksartroza, si rregull, zhvillohet ngadalë. Për një kohë të gjatë, zhvillimi asimptomatik i sëmundjes është i mundur. Në këtë fazë mund të shfaqen simptoma si obeziteti, sëmundjet kronike të rrugëve të frymëmarrjes (bronkit kronik etj. ), ftohjet e shpeshta.

E veçanta e sëmundjeve të tilla është se pasi janë shfaqur, ato kurrë nuk largohen vetë. Përpjekje të konsiderueshme nevojiten për të ngadalësuar zhvillimin e sëmundjes dhe aq më tepër për ta ndaluar dhe për ta kthyer atë. Prandaj, diagnostikimi i hershëm i artrozës është i një rëndësie të madhe. Është e rëndësishme të filloni trajtimin e sëmundjes kur shfaqen simptomat e para. Sa më shumë kohë të kalojë nga diagnoza e koksartrozës deri në fillimin e trajtimit të saj, aq më shumë kohë dhe përpjekje do të kërkojë dhe aq më pak rezultate mund të priten prej saj.

Dhimbja në koksartrozë mund të jetë e lokalizuar ose rrezatuese (në ijë, kofshë, gju, në pjesën e poshtme të shpinës, sakrum, koksik).

 1. Simptomat e fazës 1 të koksartrozës. Me koksartrozë të shkallës 1, një rreze x tregon një ngushtim të hapësirës së kyçit me më pak se 50%. Dhimbja është e natyrës së moderuar, shfaqet vetëm me ngarkesa, lëvizje dhe ulet në pushim. Lëvizja në nyje nuk është e kufizuar.
 2. Simptomat e fazës 2 të koksartrozës. Koksartroza e shkallës 2 nënkupton një ngushtim të hapësirës së përbashkët me më shumë se 50%. Lidhja e kofshës është e deformuar, në foto ka lloje të rritjeve të kockave (osteofite), të cilat formohen për të kompensuar ngarkesat. Vëllimi i lëvizjeve zvogëlohet, ato bëhen gjithnjë e më të vështira. Dhimbja është më e fortë dhe e zgjatur, ecja ndryshon, shfaqet çalim.
 3. Simptomat e fazës 3 të koksartrozës. Me koksartrozën e shkallës së 3-të, dhimbja nuk varet nga lëvizjet, ajo bëhet konstante. Hapësira e kyçeve praktikisht zhduket (ngushtohet me më shumë se 70%). Në rëntgen shihen "minj artikulare", osteofite të rritura, deformime të theksuara të kockave. Lëvizjet janë të kufizuara ashpër, nyja praktikisht humbet lëvizshmërinë e saj. Ekziston një shkurtim i këmbës në sfondin e atrofisë së muskujve.

Në varësi të zonës së prekur, koksartroza mund të jetë e lokalizuar ose e përgjithësuar, e njëanshme ose e dyanshme.

Nëse sëmundja zhvillohet si një patologji e pavarur, ajo quhet primare, nëse në sfondin e një dëmtimi ose një sëmundjeje themelore (endokrine, metabolike) - dytësore.

Në varësi të ashpërsisë së simptomave, dallohen forma oligosimptomatike dhe manifestuese (me një pamje klinike të gjallë) të koksartrozës, dhe sipas shkallës së zhvillimit të sëmundjes - progresive me shpejtësi ose ngadalë.

Përparimi i shpejtë i sëmundjes nënkupton fillimin e simptomave brenda katër viteve të para pas fillimit të zhvillimit, i ngadalshëm - pas pesë vjetësh të ecurisë asimptomatike.

Diagnoza e artrozës së hip

Gjatë diagnostikimit të koksartrozës, mjeku duhet ta dallojë atë nga sëmundjet me simptoma të ngjashme, para së gjithash, nga sinoviti, koksiti (inflamacioni i nyjës së hipit), si dhe nga osteokondroza lumbosakral.

Në takimin fillestar, mjeku pyet pacientin për simptomat, kohëzgjatjen e shfaqjes së tyre, rrethanat në të cilat dhimbja intensifikohet. Më pas, ai studion historinë për të përcaktuar natyrën parësore ose dytësore të patologjisë, duke i kushtuar vëmendje sëmundjeve shoqëruese.

Gjatë një ekzaminimi të jashtëm, mjeku vlerëson gamën e lëvizjes në nyje, lëvizshmërinë, tonin e muskujve, krahason gjatësinë e këmbëve.

Pas kësaj, kryhet diagnostikimi i harduerit (rrezet X, MRI, ultratinguj):

 1. rreze X. Tregon madhësinë e hapësirës së përbashkët, ngushtimi i së cilës mund të përdoret për të gjykuar shkallën e shkatërrimit të kërcit hialine dhe fazën e sëmundjes. Gjithashtu në x-ray mund të shihen deformime të kockave, osteofite, "minj të kyçeve".
 2. Imazhe me rezonancë magnetike. Ai siguron informacion më të detajuar, ju lejon të vlerësoni gjendjen e indeve të kërcit, natyrën dhe shkallën e shkatërrimit të tyre, të ekzaminoni ligamentet, huatë e gjakut, membranën sinoviale, kapsulën e kyçit. MRI konsiderohet një mjet më informues për diagnostikimin e artrozës së hip.
 3. Artroskopia. Kjo është një metodë e inspektimit vizual të kyçit duke përdorur një videokamerë miniaturë (arthroskop), i referohet operacioneve diagnostike minimalisht invazive. Artroskopi futet në zgavrën e kyçit dhe transmeton imazhin përmes një përcjellësi prej tekstil me fije qelqi në një monitor kompjuteri.

Trajtimi i koksartrozës

Trajtimi medikamentoz i artrozës së ijeve konsiston në zbutjen e dhimbjes, reduktimin e inflamacionit. Për këtë qëllim përdoren medikamente antiinflamatore josteroide (NSAID) me bazë diklofenaku, ibuprofeni, piroksikami, ketoprofeni etj. , në formë pomadash, injeksionesh ose nga goja.

Me dhimbje të forta, është e mundur të përdoret një bllokadë analgjezik (injeksion i një analgjezik në nyje).

Me inflamacion të rëndë që nuk ndalet nga NSAID, përdoren injeksione të barnave hormonale (kortikosteroide) në nyje.

Për të lehtësuar rrëshqitjen në nyje, për të rritur volumin e lubrifikimit sinovial, përdoren injeksione të acidit hialuronik në zgavrën e kyçit.

Vazodilatatorët mund të përshkruhen për të përmirësuar qarkullimin e gjakut.

Për të ngadalësuar zhvillimin e sëmundjes, përshkruhen kondroprotektorë që përmbajnë glukozaminë, kondroitin.

Në një fazë të vonë të sëmundjes, nëse trajtimi konservativ nuk është i mundur, kryhet një operacion kirurgjik, në të cilin nyja zëvendësohet me një endoprotezë (qeramike, titan ose plastike).

Trajtimi në klinikë

Siç tregon praktika, një ndikim lokal në fokusin e sëmundjes, pa marrë parasysh marrëdhëniet në një sistem të vetëm të trupit, shpesh është i paefektshëm. Për të ndaluar zhvillimin e sëmundjes dhe për të filluar restaurimin e kyçit, është e nevojshme të eliminohet arsyeja pse filloi shkatërrimi i kërcit hialine.

Për ta bërë këtë, në një klinikë të specializuar përdoret një terapi komplekse që synon rivendosjen e ekuilibrit të bazës së mukozës, e cila është përgjegjëse jo vetëm për lubrifikimin e nyjeve dhe indeve të kërcit në këmbë, por edhe për metabolizmin, imunitetin dhe rregullimin hormonal. Si rezultat, koksartroza trajtohet si një manifestim i veçantë i çekuilibrit të kësaj baze së bashku me sëmundjet shoqëruese, duke përfshirë mbipeshën dhe patologji të tjera.

Trajtimi kryhet me seanca komplekse, të cilat përfshijnë disa metoda të refleksit oriental, fizioterapi në sfondin e mjekësisë bimore të mjekësisë tibetiane.

 1. Moksoterapia.Ngrohja në pikë me puro pelini dhe kone në zonën e kyçit të prekur kombinohet me ngrohjen e pikave bioaktive në meridianët e trupit. Ndikimi lokal krijon rrjedhjen e gjakut, përmirëson qarkullimin lokal të gjakut, stimulon rigjenerimin e kërcit hialine. Ndikimi në meridianët e trupit ndihmon në rivendosjen e ekuilibrit të bazës së mukozës në tërësi, për të eliminuar shkakun rrënjësor të koksartrozës. Procedura ka një efekt të fuqishëm imunomodulues, anti-inflamator dhe konsiderohet si një nga mjetet më të mira për trajtimin e sëmundjeve të ftohjes në sfondin e çekuilibrit të mukusit.
 2. Akupunkturë.Procedura ka një efekt anti-inflamator, ndihmon në daljen e eksudatit nga zgavra e kyçit, aktivizon proceset e metabolizmit, rigjenerimin e indeve dhe ndihmon në përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Akupunktura në pikat bioaktive të mëlçisë stimulon sintezën e kolagjenit - materiali ndërtues i kërcit artikular.
 3. Fitoterapi.Fitopreparatet e përdorura për koksartrozën përshpejtojnë proceset metabolike, ndihmojnë në rritjen e nivelit të nxehtësisë së trupit dhe përmirësojnë qarkullimin e gjakut. Përveç kësaj, ato kanë efekte anti-inflamatore, imunomoduluese dhe kondroprotektive.
 4. Akupresura.Ndikimi i presionit të fortë në pikat bioaktive të meridianëve të trupit rrit efektin e akupunkturës. Masazhi lokal në zonën e kyçit të prekur përmirëson qarkullimin lokal të gjakut, përshpejton shërimin, restaurimin e indeve artikulare dhe periartikulare.
 5. Hirudoterapia.Trajtimi me shushunjat medicinale rrit efektin e përgjithshëm terapeutik - përmirëson qarkullimin e gjakut në nyje, ka një efekt shtesë imunomodulues, anti-inflamator.

Nga metodat e buta të trajtimit, përdoren korrigjimet e të ushqyerit dhe stilit të jetesës, si dhe ushtrimet e fizioterapisë (terapi ushtrimore).

Është e rëndësishme!

Ky kombinim i efekteve lokale dhe të përgjithshme në koksartrozë, si rregull, tregon efikasitet të lartë. Kohëzgjatja e seancës së trajtimit është 1 - 1. 5 orë. Kursi i trajtimit përfshin 10 - 15 seanca, të cilat kryhen çdo ditë tjetër. Pas përfundimit të tij, bëhet një studim kontrolli (MRI ose X-ray) për të vlerësuar rezultatet e arritura.

Komplikimet

Në fazën e dytë të sëmundjes degjenerative-distrofike, zakonisht i bashkohet një proces inflamator - inflamacion i membranës sinoviale, qese (sinoviti, bursit), tendovaginiti.

Në një fazë të vonë të sëmundjes, rritet rreziku i frakturave patologjike të kockave, zhvendosjeve të kyçeve, zhvendosjes së kokës së femurit dhe depërtimit të saj në zonën e legenit.

Për shkak të shkurtimit të këmbës në sfondin e atrofisë së muskujve, legeni është shtrembëruar dhe zhvillohet osteokondroza lumbosakral.

Komplikacioni më serioz i artrozës së ijeve është nekroza aseptike e kokës së femurit.

Parandalimi

Për parandalimin e artrozës së ijeve duhet të shmangen faktorët që provokojnë sëmundjen.

Një mjet i mirë për të parandaluar zhvillimin e koksartrozës është ecja, noti, lojërat në natyrë. Në këtë rast, duhet të shmangni ngritjen e peshave, si dhe ngarkesat intensive të goditjes në nyje gjatë kërcimit, vrapimit. Një pjesë e rëndësishme e parandalimit të koksartrozës është ruajtja e një indeksi normal të masës trupore.

FAQ

A është e mundur të kurohet koksartroza me mjete juridike shtëpiake?

Vetë-mjekimi i koksartrozës është i rrezikshëm sepse ndikon vetëm në simptomat dhe jo në shkakun e sëmundjes. Si rezultat, procesi degjenerativ-distrofik vazhdon të zhvillohet, gjë që çon në humbjen e kohës dhe fillimin e vonuar të trajtimit. Në këtë kuptim, përdorimi afatgjatë i pomadave anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) është veçanërisht i rrezikshëm. Suva ngrohëse, kompresa të nxehta ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit lokal, por vetëm kjo nuk mjafton për të ndaluar zhvillimin e sëmundjes. Është i nevojshëm një aplikim kompleks i procedurave mjekësore (moksoterapi, akupunkturë, etj. ), që kërkon kualifikimin e mjekut.

Si të hani në mënyrë që të mos ketë artrozë?

Për të parandaluar sëmundjet e ftohta, duke përfshirë artrozën e kyçeve, ushqimi duhet të jetë i ngrohtë, i nxehtë, i lehtë - këto janë ushqime të tilla si peshku, shpendët pa dhjamë, qengji, ushqimet e detit, vezët, arrat. Duhet të shmangni makaronat dhe produktet e furrës të bëra nga gruri i butë, bollguri, drithërat e melit, bishtajoret, perimet e papërpunuara, agrumet, mos abuzoni me qumështin dhe produktet e qumështit, sheqerin, gjalpin dhe produkte të tjera ftohëse. Këto rregulla janë të dobishme për t'u respektuar si për parandalimin e artrozës, ashtu edhe në praninë e tyre.

A mund të kurohet koksartroza?

Siç tregon përvoja, terapia komplekse jep një efekt pozitiv në më shumë se 80% të rasteve të koksartrozës, me kusht që të ndikojë në trup në tërësi në kombinim me procedurat lokale. Rezultatet specifike varen nga stadi, shkalla e sëmundjes, mosha dhe karakteristikat e tjera individuale. Me artrozë të shkallës 1 - 2, zakonisht është e mundur të ndaloni zhvillimin e sëmundjes, të filloni restaurimin e nyjeve, në fazën e 3-të - ngadalësoni procesin, përmirësoni cilësinë e jetës.