Çfarë është artroza

dhimbje shpine dhe gju me artrozë

Osteoartriti është një sëmundje e përbashkët që konsiderohet distrofike dhe shoqërohet me shkatërrimin e ngadaltë të kërcit brenda artikulacionit. Me artrozë, gjatë një periudhe të gjatë kohore, ndodhin ndryshime, ristrukturimi i skajeve artikulare të kockave, ndodhin procese inflamatore dhe ndodh degjenerimi i indeve periartikulare. Një koncept i tillë si "artrozë" gjithashtu përfshin një grup jo shumë të madh të sëmundjeve të përbashkët të një natyre degjenerative-inflamatore, të cilat kanë shkaqe të ndryshme të shfaqjes dhe mekanizma të ngjashëm të zhvillimit të tyre.

Arthrosis konsiderohet sëmundja më e zakonshme e përbashkët në botë; sipas statistikave, deri në 80% të popullsisë së botës vuajnë nga artrozë në një shkallë ose në një tjetër. Lezionet e këtij lloji janë shumë të zakonshme, dhe janë në vendin e tretë, pas onkologjisë dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Gjasat e shfaqjes së artrozës rriten shumë herë me kalimin e moshës. Sëmundja prek në mënyrë të barabartë si burrat dhe gratë, përjashtimi i vetëm është artroza e nyjeve ndërfalangale, pasi që më shpesh shihet tek gratë. Osteoartriti tejkalon njerëzit në moshë pune - nga 30 vjeç dhe çdo vit numri i rasteve rritet vazhdimisht dhe vazhdimisht.

Shkaqet e artrozës

Osteoartriti zhvillohet për shkak të çrregullimeve metabolike në nyje, e cila nga ana e tij çon në faktin se kërci fillon të humbasë elasticitetin e tij. Kjo mund të lehtësohet nga humbja e plotë ose e pjesshme e proteoglikanëve nga kërci, kjo zakonisht ndodh për shkak të çarjeve mjaft të thella të vetë kërcit. Humbja e proteoglikanëve mund të ndodhë edhe për një arsye tjetër: për shkak të dështimit të prodhimit të tyre nga qelizat e kyçit.

Sipas ekspertëve, arsyet pse kërci artikular mund të fillojë të përkeqësohet mund të jenë çrregullimet metabolike, çrregullimet hormonale, ulja e rrjedhjes së gjakut në artikulacion, faktorët trashëgues, mosha e vjetër, dëmtimet, si dhe sëmundje të tilla si artriti reumatoid dhe madje edhe psoriaza. E megjithatë, shkaku më i zakonshëm i artrozës është një ngarkesë anormale në nyje, ndërsa kërci nuk mund t’i rezistojë asaj.

Përveç kësaj, arsyet e mëposhtme mund të ndikojnë në fillimin dhe zhvillimin e artrozës:

 1. Trauma e mëparshme. Këto mund të jenë ndrydhje, mavijosje, fraktura, këputje të ligamenteve dhe dëmtime të tjera.
 2. Çrregullimet metabolike.
 3. Pesha e tepërt e trupit, duke çuar në stres shtesë në nyje.
 4. Procesi inflamator në nyje është artriti akut purulent.
 5. Mosha e të moshuarve.
 6. Ushqim me cilësi të dobët.
 7. Hipotermia.
 8. Sëmundje të një natyre autoimune - lupus eritematoz, artrit reumatoid.
 9. Dehja e përgjithshme e trupit.
 10. Ftohjet e shpeshta.
 11. Inflamacione specifike - sifilizi, tuberkulozi, encefaliti i rriqrave, gonorrea.
 12. Sëmundjet e gjëndrës tiroide.
 13. Çrregullimi i mpiksjes së gjakut (hemofili).
 14. Sëmundja e Perthes është një shkelje e furnizimit me gjak në kokën e femurit.

Ekzistojnë gjithashtu disa arsye të përcaktuara gjenetikisht që çojnë në zhvillimin e artrozës:

 • Nëse marrim parasysh artrozën e dorës dhe gishtërinjve, atëherë shkencëtarët kanë zbuluar se të ashtuquajturat nyje të Bouchard dhe Heberden, si sëmundje, mund të trashëgohen.
 • Shkelja e formimit të nyjeve dhe ligamenteve në periudhën para lindjes, duke çuar në dysplasia. Në sfondin e saj, ka një veshin të shpejtë të nyjeve dhe zhvillohet artroza.
 • Mutacionet e kolagjenit janë të 2 llojeve. Kur shkeljet ndodhin në strukturën e proteinave fibrilare të vendosura në indin lidhës, atëherë ka një shkatërrim të shpejtë të kërcit.

Gjithashtu në rrezik për të marrë një sëmundje të tillë si artrozë në të ardhmen e afërt janë njerëzit profesionet e të cilëve janë: murator, minator, peshkatar, farkëtar, metalurg - dhe fusha të tjera të aktivitetit që lidhen me rritjen e punës fizike.

Simptomat e artrozës

Një simptomë e artrozës është dhimbja kur nyja është e ngarkuar, e cila qetësohet kur nyja është në pushim; ulja e lëvizshmërisë së kyçeve, shtypja, ndjenja e tensionit të muskujve në zonën e përbashkët. Nyja, e prekur periodikisht nga artroza, mund të fryhet dhe me kalimin e kohës deformohet.

Merrni parasysh 4 grupet e mëposhtme të mëdha të simptomave të artrozës:

 • Dhimbje. . . Prania e dhimbjes është shenja e parë e artrozës së nyjeve. Mund të supozohet se me ndonjë dëmtim të tyre, lindin ndjesi të ngjashme, por me artrozë, dhimbja ka disa veçori. Së pari, kjo është shfaqja e dhimbjes së mprehtë ose shqetësimit të ndjeshëm gjatë lëvizjeve. Do të lokalizohet në vendin ku ndodhet nyja e sëmurë. Kur një person ndalet së lëvizuri dhe hyn në një gjendje pushimi, dhimbja zhduket. Natën, një person praktikisht nuk përjeton ndonjë ndjesi të pakëndshme, përveç nëse gjatë përmbysjes së bustit, pasi ka gjetur një pozicion optimal - pacienti bie në gjumë me qetësi. Dhimbja shfaqet gjatë pushimit vetëm në fazën e përparimit të sëmundjes; ato kanë një ngjashmëri të caktuar me lumbago dentare kur një person nuk mund të flejë. Ata e tregojnë veten më afër mëngjesit - deri në orën 5. Pra, në fillim, praktikisht nuk ka dhimbje, ajo mund të ndihet vetëm me tendosje ose prekje, me kalimin e kohës, vuajtja e një personi intensifikohet dhe nyja ka nevojë për gjithnjë e më shumë periudha pushimi. Pastaj jeta shndërrohet në tortura krejtësisht - kërci hialin bëhet më i hollë, kocka ekspozohet, osteofitet fillojnë të rriten. Dhimbjet e mprehta mundohen pothuajse pandërprerë, duke u intensifikuar edhe më shumë në mot të keq dhe në hënën e plotë.
 • Crunch. . . Jo më pak simptomë indikative e artrozës është prania e një krizë. Bëhet e dëgjueshme për shkak të faktit se butësia e rrotullimit të kockave në nyje zvogëlohet, ato fërkohen me njëri-tjetrin, si rezultat i së cilës lind një tingull karakteristik. Crunch mund të dëgjohet në sëmundje të tjera, dhe madje edhe kur nyjet janë të shëndetshme. Por është pikërisht përtypja artritike që dallohet nga tingulli i saj "i thatë". Sa më shumë që sëmundja përparon, aq më i ndritshëm bëhet tingulli. Për më tepër, nëse dëgjohet një krizë, atëherë dhimbja do të ndihet gjithashtu. Kjo është ajo që bën të mundur dallimin e tingullit të emetuar nga nyjet me artrozë nga klikimi i zakonshëm i padëmshëm.
 • Lëvizja e përbashkët e ulur- Ky është një simptomë tjetër karakteristike e artrozës. Në fazën fillestare, ky fenomen nuk e shqetëson pacientin, por me përparimin e artrozës, mbirja e neoplazmave të kockave çon në faktin që muskujt vuajnë, dhe hapësira e përbashkët pothuajse plotësisht zhduket. Kjo është arsyeja për palëvizshmërinë e gjymtyrëve në vendin e lezionit.
 • Deformimi i kyçeve. . . Modifikimi i tij është për shkak të faktit se osteofitet rriten në sipërfaqen e eshtrave dhe arrin lëngu synovial. Megjithëse deformimi është një nga simptomat më të fundit, kur artroza tashmë ka prekur artikulacionin në një masë të madhe.

Kursi i sëmundjes karakterizohet nga fazat e përkeqësimit dhe fazat e faljes. Kjo në mënyrë të konsiderueshme ndërlikon diagnozën e pavarur të artrozës, duke u mbështetur vetëm në ndjenjat e tyre. Prandaj, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek për sqarimin e diagnozës.

Kur kryen një studim me rreze x, ai do të jetë në gjendje të zbulojë shenjat e mëposhtme që lejojnë përcaktimin e shkallës së përparimit të sëmundjes:

 • Faza 1 karakterizohet nga mungesa e osteofiteve, hapësira e përbashkët mund të ngushtohet disi.
 • Në fazën 2, ekziston dyshimi për një ngushtim të lehtë të hendekut, osteofitet janë formuar tashmë.
 • Në fazën 3, ngushtimi i hendekut është qartë i dukshëm, ka osteofite të shumta, nyja fillon të deformohet.
 • Faza 4 karakterizohet nga një mungesë pothuajse e plotë e hapësirës së kyçeve, osteofite të shumëfishta dhe deformim i rëndësishëm.

Komplikimet e artrozës

Nëse artrozës nuk i kushtohet vëmendja e duhur dhe nuk trajtohet si duhet dhe në kohë, kjo mund të çojë jo vetëm në shkatërrimin e plotë të nyjes së sëmurë, por edhe në një ndryshim në biomekanikën e shtyllës kurrizore, e cila mund të shkaktojë hernie në disqet ndërvertebrore dhe zhvillimi i artrozës në nyje të tjera akoma të shëndetshme . . . . Komplikimi i artrozës së nyjeve shmanget më së miri.

Patologjitë e mëposhtme dallohen si ndërlikimet kryesore të artrozës:

 1. Shkatërrimi i përbashkët.
 2. Deformimi i kyçeve.
 3. Pamundësia për të kryer lëvizje.
 4. Aftësia e kufizuar e pacientit.
 5. Shkelja e biomekanikës së shpinës dhe nyjeve të tjera.
 6. Disqet intervertebrale herniale.
 7. Ulja e standardit të jetesës së pacientit.

Metodat e trajtimit

Isshtë më mirë për të trajtuar nyjet e sëmura në një fazë të hershme, vetë trajtimi duhet të jetë patogjenetik dhe kompleks. Thelbi i trajtimit është heqja e shkaqeve që kontribuojnë në zhvillimin e kësaj sëmundjeje, është gjithashtu e nevojshme të eliminohen ndryshimet inflamatore dhe të rivendosen funksionet që ishin humbur më parë.

Trajtimi gjithëpërfshirës i artrozës përfshin barna që kanë veti anti-inflamatore dhe analgjezike, gjithashtu duhet të kryhen procedura të fizioterapisë, të cilat kanë një efekt analgjezik në nyje. Nëse trajtimi kryhet në një vendpushim spa, atëherë ai konsiston në kushte klimatike që kanë një efekt të dobishëm në nyje, si dhe në përdorimin e ujërave minerale dhe baltës.

Trajtimi i artrozës bazohet në disa parime themelore:

 • Nyjet e dëmtuara duhet të lirohen nga stresi i panevojshëm. Nëse është e mundur, duhet të mbahet në minimum për kohëzgjatjen e trajtimit.
 • Aderimi në regjimin e vendosur ortopedik.
 • Ushtrime fizioterapie.
 • Kalimi i një kursi fizioterapie, i cili përfshin magneto dhe elektroterapi, valë shoku, si dhe terapi lazer.
 • Trajtimi i sanatoriumit. Për ta bërë këtë, është e nevojshme një herë në vit, me rekomandimin e një mjeku, t'i nënshtrohet një kursi trajtimi në vendpushime të specializuara.
 • Oksigjenizimi i artikulacionit, ose i ashtuquajturi terapi oksigjeni brenda artikut.
 • Terapia me ilaçe.
 • Bllokada intraozoze, si dhe dekompresimi i metaepiphysis.
 • Një qasje racionale ndaj të ushqyerit.

Le të shohim më nga afër trajtimin e ilaçeve:

 1. Droga anti-inflamatore. Një qasje gjithëpërfshirëse për trajtimin e artrozës mund të ngadalësojë rrjedhën e sëmundjes dhe të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës. Vlen të ndalemi më në detaje në disa pika të trajtimit. Në veçanti, terapia e ilaçeve përfshin në fazën fillestare - kjo është heqja e sindromës së dhimbjes, si dhe eliminimi i proceseve inflamatore që ndodhin në nyje. Për këtë, të gjithë mjekët përdorin ilaçe anti-inflamatore jo-steroide. Mjekët me përvojë nuk rekomandojnë administrim oral, pasi këto barna irritojnë murin e stomakut në një masë të madhe. Prandaj, në varësi të ilaçit të zgjedhur, përdoret administrimi intravenoz ose intramuskular. Ndonjëherë, si agjentë ndihmës, NSAID përdoren në formën e vajrave, por thithja e tyre është jashtëzakonisht e ulët, kështu që një efekt i rëndësishëm nuk mund të arrihet.
 2. Kortikosteroidet hormonale. Kur artroza është në fazën e përkeqësimit, këshillohet të merrni steroid të shkurtër hormonal. Ata injektohen në nyje, përdoren agjentë hormonalë. Jashtë, ju mund të përdorni një suva të veçantë, vaj ose tinkturë, të cilat bëhen në bazë të specit të nxehtë.
 3. Kondroprotektorët që synojnë rivendosjen e kërcit dhe përmirësimin e përbërjes cilësore të lëngut synovial nuk do të jenë të tepërta. Agjentët më të zakonshëm në këtë grup janë glukozamina ose sulfat kondroitin. Kursi zgjat një periudhë mjaft të gjatë kohore, deri në momentin kur ka një përmirësim. Sidoqoftë, nëse efekti i pritur nuk shfaqet brenda gjashtë muajve nga administrimi, ilaçet duhet të anulohen. Gjithashtu intra-artikulare, së bashku me kondroprotektorët, këshillohet të përdorni ilaçe të bëra në bazë të acidit hialuronik. Ato kontribuojnë në formimin e membranës qelizore përgjegjëse për formimin e kërcit të kyçit.

Nëse çështja është veçanërisht e rëndë, atëherë mund të përshkruhen analgjezikë narkotikë. Por ato përdoren jashtëzakonisht rrallë kur mjete të tjera nuk kanë sjellë efektin e dëshiruar.

Ushqimi i duhur për artrozën

Veçmas, ia vlen të ndalemi në të ushqyerit gjatë një përkeqësimi të sëmundjes. Këtu ka edhe rekomandime të caktuara - nuk mund të hani shumë, pasi kjo do të kontribuojë në grumbullimin e kileve të tepërta, por nuk mund të vdisni nga uria, pasi furnizimi me kërc me elementë të rëndësishëm do të ndërpritet. Detyra kryesore me të cilën përballet një pacient me mbipeshë është zvogëlimi i tij. Për ta bërë këtë, ju vetëm duhet të hiqni karbohidratet e shpejta nga dieta, ato gjenden në të gjitha produktet e miellit dhe ëmbëlsirat. Alkooli, dhe mbi të gjitha birra, bien nën ndalim.

Nuk ka absolutisht asnjë ankesë në lidhje me pjatat e peshkut - mund të konsumoni mjaft prej tyre, natyrisht, në sasi të arsyeshme. Por nuk duhet të mbështeteni në varietetet e tij shumë yndyrore, pasi ato janë shumë kalorike, që do të thotë se kilogramët e tepërt nuk do të vonojnë shumë.

Aspic luan një rol të rëndësishëm në trajtimin e artrozës. Çuditërisht, por është kjo pjatë që të gjithë mjekët rekomandojnë ta përfshijnë në dietë. Ushqim i tillë do të jetë një depo e vërtetë e elementëve gjurmë për nyjet e lënduara. Komponenti më i rëndësishëm në mishin e pelte është kolagjeni me origjinë natyrore. Thithet nga trupi mjaft shpejt dhe është baza e çdo indi lidhës. Falë konsumit të rregullt të mishit të pelqyer, mund të arrini rezultate të mira - nyjet do të bëhen më të lëvizshme, indet që i mbështjellin - elastike, dhe kërci dhe kockat do të forcohen.

Mos harroni për marrjen e rregullt të vitaminave nga ushqimi. Për pacientët me artrozë, vitaminat e grupit B. janë veçanërisht të rëndësishme. Ato janë përgjegjëse për të siguruar që metabolizmi të zhvillohet pa ndërprerje të panevojshme. Dhe aty ku metabolizmi është i korrigjuar, aty nyjet ndihen mirë. Falë tiaminës nga fasulet dhe bizelet, sinteza e yndyrave, karbohidrateve dhe proteinave do të përshpejtohet.

Piridoksina do të ndihmojë në prodhimin e hemoglobinës. Mund ta "merrni" atë duke ngrënë banane, arra, lakër dhe patate. Vlen të merreni me barishte dhe bishtajore. Ata do të jenë burimi i acidit folik. Mëlçia, kërpudhat, produktet e qumështit, si dhe vezët do të jenë të dobishme. Ato janë të pasura me riboflavinë. Sigurisht, mund të përdorni komplekse vitaminash, por nga produktet të gjithë elementët e nevojshëm absorbohen më mirë, që do të thotë se procesi i restaurimit të kërcit do të shkojë më shpejt.

Parimet themelore të ushqyerjes për artrozën zvogëlohen në pikat e mëposhtme:

 • Mos konsumoni ushqim të rëndë gjatë natës, në mënyrë që të mos shkaktojë sulm të artrozës.
 • Hani fraksionale.
 • Kontrolloni vazhdimisht peshën, në mënyrë që të shmangni shtimin e peshës, dhe kështu stresin shtesë në nyjet e lënduara.
 • Kur nuk ka përkeqësim të sëmundjes - bëni shëtitje pasi të keni ngrënë.
 • Menuja duhet të jetë e ekuilibruar, e përpiluar së bashku me mjekun që merr pjesë.

Duke vëzhguar regjimin e trajtimit të përshkruar nga mjeku, është e mundur të sigurohet që sëmundja të tërhiqet dhe indet e dëmtuara të fillojnë të rikuperohen.