Metodat e trajtimit të artrozës së gjurit

Artroza e gjurit është një sëmundje degjenerative kronike (afatgjatë) që shkakton shkatërrimin e kërcit në nyje. Simptomat përfshijnë dhimbje, ngurtësi dhe ënjtje. Opsionet e trajtimit për zvogëlimin e dhimbjes dhe aftësisë së kufizuar përfshijnë ndryshime në stilin e jetës (dietë, ushtrime fizike), terapi fizike dhe profesionale, ilaçe dhe kirurgji.

Artroza e gjurit

Osteartroza e gjurit është një gjendje e zakonshme që shkakton dhimbje kronike, dobësuese.Të dhënat e fundit klinike kanë demonstruar se sensibilizimi qendror stimulon osteoartritin deformues të kyçit të gjurit. Një kuptim i përmirësuar se si artroza e gjurit ndikon në menaxhimin e dhimbjes qendrore është thelbësore në identifikimin e synimeve të reja analgjezike / strategjive të reja terapeutike.

Receptorët frenues të kanabinoidit zbutin funksionin e qelizave imune periferike dhe modulojnë përgjigjet neuro-imune qendrore në modelet e neurodegjenerimit. Administrimi sistemik i një agonisti receptori zbuti sjelljen e dhimbjes të shkaktuar nga OA dhe ndryshimet në citokinat qarkulluese pro dhe anti-inflamatore u manifestuan në këtë model.

Arthroza deformuese

Deformimi i artrozës së kyçit të gjurit është pezmatimi dhe konsumimi i kërcit në kockat që formojnë nyjen e gjurit (osteo = kockë, artro = nyje, itis = inflamacion). Një diagnozë e artrozës së gjurit bazohet në dy gjetje kryesore: gjetjet radiografike të ndryshimeve në shëndetin e kockave (duke përdorur imazhe mjekësore si rrezet X dhe rezonancën magnetike MRI), dhe simptomat e një personi. Përafërsisht 14 milion njerëz kanë artrozë simptomatike të gjunjëve. Megjithëse më të zakonshëm në të rriturit e moshuar, 2 milion nga 14 milion njerëz me OA simptomatike të gjurit ishin më të rinj se 45 vjeç në diagnozë, dhe më shumë se gjysma ishin më të rinj se 65 vjeç.

Osteoartriti (OA e gjurit) është një sëmundje progresive e shkaktuar nga inflamacioni dhe degjenerimi i kyçit të gjurit që përkeqësohet me kalimin e kohës.

Ndikon në të gjithë nyjen, duke përfshirë kockat, kërcet, ligamentet dhe muskujt. Përparimi i tij ndikohet nga mosha, indeksi i masës trupore (BMI), struktura e kockave, gjenetika, forca e muskujve dhe niveli i aktivitetit. OA e gjurit gjithashtu mund të zhvillohet si një gjendje dytësore pas dëmtimit të gjurit. Në varësi të fazës së sëmundjes dhe pranisë së dëmtimeve ose kushteve shoqëruese, OA e gjurit mund të menaxhohet me terapi fizike. Rastet më të rënda ose të avancuara mund të kërkojnë kirurgji.

Simptomat

Individët që zhvillojnë OA të gjurit mund të përjetojnë një gamë të gjerë të simptomave dhe kufizimeve bazuar në përparimin e sëmundjes. Dhimbja ndodh kur kërci që mbulon kockat e gjurit konsumohet. Zonat ku kërci është i dobësuar ose i dëmtuar ekspozojnë kockën themelore. Ekspozimi në kockë lejon rritjen e stresit dhe shtypjes së kërcit, dhe nganjëherë kontaktin e kockave gjatë lëvizjes, që mund të shkaktojë dhimbje. Meqenëse gjuri është një nyje me peshë, niveli i aktivitetit, si dhe lloji dhe kohëzgjatja e veprimeve, zakonisht kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në simptomat. Simptomat mund të përkeqësohen me aktivitetin e peshës, të tilla si ecja me një objekt të rëndë.

Simptomat e gjurit mund të përfshijnë:

 • Përkeqësimi i dhimbjes gjatë ose pas operacionit, veçanërisht kur ecni, ngjiteni, zbresni shkallët ose lëvizni nga ulja në këmbë.
 • Dhimbje ose ngurtësi pas uljes me gju të përkulur ose të drejtë për një periudhë të zgjatur kohe. Dhimbja është simptoma më e zakonshme e artrozës. Ndërsa sëmundja përparon dhe inflamacioni zhvillohet, dhimbja mund të bëhet e përhershme.
 • Ndjenja e hapjes, çarjes ose dërrmimit kur lëvizni gjurin.
 • Ënjtje pas veprimit.
 • Ngurtësia e kyçit të prekur shpesh vërehet gjëja e parë në mëngjes dhe pas pushimit.
 • Ellingnjtja, e cila nganjëherë është e ngrohtë në prekje, mund të vërehet në një nyje me artrit.
 • Deformimi mund të ndodhë në artrozë për shkak të rritjes së kockave dhe humbjes së kërcit. Rritja e eshtrave në nyjet fundore të gishtave quhet nyja e Heberdenit. Nyjet e Bouchard janë rritja e kockave në nyjet e mesme të gishtërinjve. Degjenerimi i kërcit të kyçit të gjurit mund të çojë në lakim të gjunjëve nga jashtë (këmbë-hark).
 • Një tingull kërcitës ose një ndjesi grilë mund të shihet kur nyja artritike lëviz. Shkaktohet nga fërkimi i kockave me kërcet kockore ose me gunga.
Dhimbje në gju me artrozë

Zakonisht këto simptoma nuk shfaqen papritmas dhe të gjitha menjëherë, por zhvillohen gradualisht me kalimin e kohës.Ndonjëherë njerëzit nuk e pranojnë se kanë artrozë sepse nuk mund të kujtojnë kohën specifike ose traumën që shkaktoi simptomat e tyre. Nëse dhimbja juaj e gjurit është përkeqësuar për disa muaj dhe nuk po i përgjigjet pushimit ose ndryshimeve në aktivitet, është më mirë të kërkoni këshillat e një profesionist të kujdesit shëndetësor.

Diagnostifikimi

Osteoartriti shpesh mund të diagnostikohet për simptomat e tij karakteristike të dhimbjes, uljen e lëvizjes dhe / ose deformimin. Osteoartriti mund të konfirmohet nga skanimet me rreze X ose MRI. Gjetjet e zakonshme përfshijnë ngushtimin e hapësirës së përbashkët midis kockave, humbjen e kërcit dhe kërcellit kockor, ose rritjen e kockave. Testet e gjakut mund të përdoren për të përjashtuar kushte të tjera të mundshme, por ato nuk mund të diagnostikojnë artrozën.

OA e gjurit diagnostikohet me 2 procese primare. E para bazohet në raportin e simptomave dhe ekzaminimin klinik. Terapisti fizik do të bëjë pyetje në lidhje me historinë dhe aktivitetin tuaj mjekësor. Terapisti do të bëjë një provim fizik për të matur lëvizjen e gjurit (diapazonin e lëvizjes), forcën, lëvizshmërinë dhe fleksibilitetin. Atyre gjithashtu mund t'u kërkohet të kryejnë lëvizje të ndryshme për të parë nëse dhimbja po rritet ose zvogëlohet.

Ekzaminimi fizik i gjurit për të diagnostikuar artrozën

Mjeti i dytë që përdoret për të diagnostikuar nyjen e gjurit është imazhi diagnostik. Një terapist fizik mund t’i referohet një mjeku i cili do të urdhërojë rrezet x të gjurit në pozicione të ndryshme për të kontrolluar dëmtimin e kockës dhe kërcit të nyjeve të gjurit.

Nëse dyshohet për dëmtim më serioz të kyçeve, mund të urdhërohet një skanim MRI për të parë nga afër statusin e përgjithshëm të nyjeve dhe indeve përreth.

Testet e gjakut gjithashtu mund të porositen për të ndihmuar në përjashtimin e kushteve të tjera që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me artrozën e gjurit.

Trajtimi

Në varësi të ashpërsisë së artritit dhe moshës së pacientit, do të zgjidhet mënyra e trajtimit të artrozës së nyjeve të gjurit. Trajtimi mund të përbëhet nga metoda operative ose jo-operative, ose një kombinim i të dyjave.

Linja e parë e trajtimit për artritin e gjurit përfshin modifikimin e aktivitetit, barnat anti-inflamatore dhe humbjen e peshës.

Shmangia e aktiviteteve që e përkeqësojnë dhimbjen mund ta bëjë gjendjen të pranueshme për disa njerëz. Barnat anti-inflamatore si frenuesit Cox-2 ndihmojnë në lehtësimin e inflamacionit që mund të kontribuojë në dhimbje.

Terapia fizike për të forcuar muskujt rreth gjurit mund të ndihmojë në thithjen e një tronditje të dhënë në artikulacion. Kjo është veçanërisht e vërtetë për artritin patello-femor. Llojet e veçanta të kllapave të krijuara për të transferuar ngarkesën në pjesën e nyjeve të gjurit që është më pak se artriti gjithashtu mund të lehtësojnë dhimbjen. Injeksionet e ilaçeve brenda artikut të gjurit mund të ndihmojnë gjithashtu përkohësisht.

Gjithashtu, ecja me një kallam në dorë në anën e kundërt, pasi gjuri i dhimbshëm mund të ndihmojë në shpërndarjen e një pjese të ngarkesës, duke zvogëluar dhimbjen. Së fundmi, humbja e peshës ndihmon në zvogëlimin e forcës që përshkon nyjen e gjurit. Një kombinim i këtyre masave jo-kirurgjikale mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve dhe paaftësive të shkaktuara nga artriti i gjurit.

Nëse metodat jo-kirurgjikale nuk janë të tolerueshme, kirurgjia mund të jetë trajtimi më i mirë për artritin e gjurit. Lloji i saktë i operacionit varet nga mosha, anatomia dhe gjendja themelore. Disa shembuj të opsioneve kirurgjikale për trajtimin e artritit përfshijnë osteotominë, e cila përfshin prerjen e kockave për të lidhur nyjen; dhe operacioni i zëvendësimit të gjurit.

Trajtimet aktuale për artrozën e gjurit përfshijnë osteotominë, e cila është një alternativë e mirë nëse pacienti është i ri dhe artriti është i kufizuar në një zonë të nyjeve të gjurit.Kjo lejon që kirurgu të rindërtojë gjurin për të lehtësuar zonën e artritit dhe për të ngarkuar pjesët që nuk përfshihen në nyjen e gjurit. Për shembull, pacienti mund të rizhvillohet për të rishpërndarë ngarkesën nëpër artikulacion. Përparësia e këtij lloji të operacionit është se nyja e gjurit e vetë pacientit është e ruajtur dhe potencialisht mund të sigurojë lehtësim të dhimbjeve me vite pa disavantazhet e një gju protezik. Disavantazhet përfshijnë rehabilitim më të gjatë dhe mundësinë e zhvillimit të artritit në gjurin e sapo rreshtuar.

Kirurgjia e zëvendësimit të gjurit përfshin prerjen e kockave artritike dhe futjen e një artikulacioni protezik. Të gjitha sipërfaqet artritike u zëvendësuan, duke përfshirë femurën, pjesën e poshtme të këmbës dhe pellusën. Sipërfaqet artritike hiqen dhe skajet e kockave zëvendësohen me një protezë. Komponenti protezik zakonisht është bërë nga sipërfaqe metali dhe plastike që janë krijuar për të rrëshqitur mirë kundër njëri-tjetrit.

Zëvendësimi i gjurit

Kirurgjia e Përgjithshme e Ndërrimit të Gjurit u krye për herë të parë në 1968 dhe ka evoluar me kalimin e viteve për të qenë një mënyrë e besueshme dhe efektive për lehtësimin e dhimbjeve kur shkëputen dhe lejojnë pacientët të rifillojnë jetën e tyre aktive. Përparimet në teknikat kirurgjikale dhe implantet kanë ndihmuar që kjo të bëhet një nga procedurat më të suksesshme protetike sot. Ndërsa popullsia plaket dhe bëhet më aktive, nevoja për zëvendësim total të gjurit vazhdon të rritet. Shumë nga operacionet e zëvendësimit të gjurit u zhvilluan në Spitalin Special të Kirurgjisë. Përmirësimet në teknikën kirurgjikale dhe modelimin e ri të implanteve janë disa nga kontributet që kirurgët kanë dhënë.

Njerëzit shpesh pyesin se kur dhe pse duhet të zëvendësojnë gjurin e tyre. Kjo është një pyetje individuale që varet nga niveli i aktivitetit dhe nevojat funksionale të personit. Shumë njerëz me artrozë jetojnë me dhimbje që i pengon ata të marrin pjesë në aktivitete; të tjerët janë aq të dobët sa është e vështirë për ta të veshin këpucë dhe çorape. Zëvendësimi total i gjurit ofron një zgjidhje për problemin e artrozës dhe kryhet për të lehtësuar dhimbjen dhe për të rifilluar aktivitetin. Pas rehabilitimit nga një zëvendësim total i suksesshëm i gjurit, pacienti mund të presë një operacion pa dhimbje. Zëvendësimi total i gjurit përmirëson ndjeshëm gjendjen e pacientit dhe ul ndjeshëm kostot e trajtimit afatgjatë. Ky studim tregoi se jo vetëm që kostoja totale e zëvendësimit të gjurit është efektive në krahasim me menaxhimin jo-kirurgjik, por gjithashtu siguron funksionalitet më të madh dhe një cilësi më të mirë të jetës.

Një zëvendësim i plotë i gjurit konsiderohet si një operacion i madh dhe vendimi nuk është i parëndësishëm. Zakonisht, njerëzit vendosin të bëjnë një operacion kur ndiejnë se nuk mund të jetojnë më me dhimbjen e artritit të tyre.

Implanti përbëhet nga 4 pjesë: tibial, femorale, insert plastik dhe patella. Tibia dhe përbërësit e femurit janë bërë prej metali, zakonisht krom kobalt, dhe përdoren për të mbyllur skajet e kofshës dhe pjesën e poshtme të këmbës pasi të jetë hequr kocka artritike. Futja plastike është bërë nga polietileni me peshë molekulare ultra të lartë dhe përshtatet në përbërësin tibial në mënyrë që sipërfaqja e lëmuar e kofshës të rrëshqasë mbi plastikën. Komponenti i patellës gjithashtu rrëshqet kundër pjesës së përparme të përbërësit të kofshës. Ata zakonisht janë të bashkuar në kockë me çimento.

Një zëvendësim i plotë i gjurit kryhet në një dhomë operacioni me një sistem të veçantë të rrjedhjes së ajrit laminar që ndihmon në zvogëlimin e mundësisë së infeksionit. Kirurgu juaj do të veshë një "kostum hapësinor" të dizajnuar gjithashtu për të zvogëluar shanset e infektimit. I gjithë ekipi kirurgjikal do të përbëhet nga kirurgu juaj, dy deri në tre ndihmës dhe një dado.

Anestezia jepet përmes një kateteri epidural, i cili është një tub i vogël i futur në shpinë. Ky është i njëjti lloj i anestezisë që u jepet grave në lindje. Gjatë operacionit, pacienti mund të jetë zgjuar ose i përgjumur.

Pasi të vendoset blloku epidural, një kockë ose manshetë do të vendoset rreth kofshës tuaj. Shiriti horizontal do të fryhet gjatë operacionit për të zvogëluar humbjen e gjakut. Një prerje për zëvendësimin e plotë të gjurit bëhet përgjatë gjurit të përparmë. Prerja do të masë 4 deri në 10 inç në varësi të anatomisë.

Sipërfaqet artritike të femurit, këmbës së poshtme dhe pateles ekspozohen dhe hiqen me mjete elektrike. Kjo korrigjon deformimet e gjurit dhe e bën gjurin më të drejtë pas operacionit. Kocka është e gatshme të pranojë nyjen artificiale të gjurit dhe pastaj futet proteza. Gjatë mbylljes, dy kullues janë instaluar rreth zonës së punës për të ndihmuar në evakuimin e gjakut. Mbërtheqet përdoren për të mbyllur lëkurën.

I gjithë operacioni do të zgjasë 1 deri në 2 orë. Pas kësaj, pacienti do të dërgohet në dhomën e rimëkëmbjes, ku do të kontrollohen testet. Shumica e pacientëve mund të transportohen në një dhomë të rregullt brenda disa orësh; të tjerët do të duhet të qëndrojnë brenda natës në dhomën e rikuperimit siç përcaktohet nga kirurgu dhe anesteziologu.

Periudha postoperative e një pacienti me artrozë të kyçit të gjurit

Pacientët zakonisht qëndrojnë në spital për 3-4 ditë pas një operacioni të plotë për zëvendësimin e gjurit.

Rreziqet gjatë operacionit

Disa nga rreziqet e një procedure kirurgjikale përfshijnë humbjen e gjakut, formimin e mpiksjes në këmbë dhe mundësinë e infeksionit. Përhapja e përgjithshme e këtyre rreziqeve është shumë e ulët. Këto duhet të diskutohen me kirurgun para operacionit.

Disa nga rreziqet e të pasurit një gju protezik përfshijnë mundësinë që pjesët të lirohen ose të konsumohen me kalimin e kohës, ose proteza mund të infektohet. Përsëri, këto çështje do të diskutohen me kirurgun.

Kursi postoperativ

Menjëherë pas një operacioni të plotë për zëvendësimin e gjurit, pacienti do të pranohet në dhomën e shërimit. Shumica e pacientëve mund të pranohen në një dhomë të rregullt pas disa orësh kur ndjesia kthehet në këmbë. Do të jepet një pompë dhimbjeje, e lidhur me një kateter epidural, i cili do të lejojë monitorimin kur jepet ilaç kundër dhimbjes. Shumica e njerëzve janë mjaft të qetë me një pompë dhimbjeje.

Ditën e operacionit, ju mund të bëni disa ushtrime sipas udhëzimeve të terapistit tuaj fizik, duke përfshirë kontraktimin e kuadrateve dhe lëvizjen e këmbëve tuaja lart e poshtë. Në varësi të preferencës së kirurgut, ju mund të filloni të përkulni gjurin tuaj të ri menjëherë pas operacionit ose ditën e parë pas operacionit. Pacienti do të lejohet të marrë akull pas operacionit për të lagur gojën, por pirja ose ngrënia e lëngjeve mund të shkaktojë të përzier. Pacienti do të ketë një kateter në fshikëz, kështu që nuk ka nevojë të shqetësohet për urinimin. Sapo të rikthehet lëvizja në këmbë, do të lejohet të ulet, të ngrihet në këmbë dhe të bëjë disa hapa me ndihmën e një Walker dhe një terapisti.

Dita e parë pas operacionit do të jetë aktive, e krijuar për t'ju ndihmuar të bëheni më të lëvizshëm.

Pacienti do të takohet me fizioterapistë të cilët do të udhëzojnë në ushtrime shtesë. Ata gjithashtu do t'ju ndihmojnë të ngriheni përsëri në këmbë dhe të bëni disa hapa me këmbësorin. Në mënyrë tipike, pacienti do të lejohet të pijë lëngje të pastra.

Do të jetë më e lehtë dhe më e lehtë për të lëvizur në ditët në vijim. Pacienti do të lirohet nga dhimbjet dhe kateterët urinarë. Trajtimi i dhimbjes do të jepet në formë pilule. Ditën e dytë pas operacionit, nëse zorrët tregojnë shenja të rimëkëmbjes, atyre do t'u lejohet të hanë ushqim të rregullt.

Në varësi të moshës tuaj, gjendjes fizike para operacionit dhe mbulimit të sigurimit, pacienti mund të jetë një kandidat për vendosje afatshkurtër në një institucion rehabilitimi. Përndryshe, pacienti do të lëshohet në shtëpi, dhe fizioterapisti do të vijë në shtëpinë e tij për të vazhduar rehabilitimin. Dërguesi do t'i diskutojë këto opsione me pacientin dhe do t'i ndihmojë ata të planifikojnë kthimin e tyre në shtëpi.

Kthimi në aktivitet do të drejtohet nga kirurgu dhe terapistët. Në mënyrë tipike, pacientët mund të rifillojnë lëvizjen pas 6 javësh. Pas 8 javësh, pacientët mund të rifillojnë të luajnë golf dhe not; në 12 javë ata mund të luajnë tenis. Kirurgu do t'ju ndihmojë të vendosni se cilat aktivitete mund të rifillojnë.

Çfarë fizioterapisti është i nevojshëm

Të gjithë terapistët fizikë janë trajnuar përmes edukimit dhe përvojës klinike për të trajtuar një sërë kushtesh ose dëmtimesh:

 1. Një terapist fizik i cili ka përvojë në trajtimin e njerëzve me artrozë në gju dhe pas operacionit të zëvendësimit të gjurit. Disa terapistë fizikalë kanë një praktikë me fokus ortopedik.
 2. Një terapist fizik i cili është një specialist klinik ortopedik i çertifikuar nga bordi. Ky terapist fizik do të ketë njohuri, përvojë dhe aftësi të përparuara që mund të zbatohen në këtë gjendje.
 3. Shtë e mundur të gjesh fizioterapistë që i kanë këto dhe kredencialet e tjera duke përdorur MRI, një mjet në internet për të ndihmuar në gjetjen e fizioterapistëve me njohuri specifike klinike.
Fizioterapisti që udhëzon pacientin me artrozë në gju

Këshilla të përgjithshme se kur mund të gjeni një terapist fizik (ose ndonjë ofrues tjetër të kujdesit shëndetësor):

 • Merrni referime nga familja dhe miqtë ose ofruesit e tjerë të kujdesit shëndetësor;
 • Kur shkoni në një klinikë fizioterapie për një takim, duhet të pyesni për përvojën e fizioterapistëve për të ndihmuar njerëzit me artrit.

Gjatë vizitës së parë me një terapist fizik, jini të gatshëm të përshkruani simptomat në sa më shumë detaje të jetë e mundur dhe të raportoni për aktivitetet që përkeqësojnë simptomat.