Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje degjenerative dhe distrofike e një prej pjesëve të shpinës. Me zhvillimin e sëmundjes, disqet ndërvertebrore në qafë preken më shumë, dhe dëmtimi shtrihet edhe në sipërfaqet artikulare, ligamentet dhe rruazat.

vajza ka osteokondrozë të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje degjenerative dhe distrofike e një prej pjesëve të shpinës. Me zhvillimin e sëmundjes, disqet ndërvertebrore në qafë preken më shumë, dhe dëmtimi shtrihet edhe në sipërfaqet artikulare, ligamentet dhe rruazat. Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës varet nga faza aktuale e sëmundjes. Patologjia shfaqet kryesisht te pacientët mbi moshën 30 vjeç, por rastet tek të rinjtë regjistrohen gjithashtu, veçanërisht nëse një person udhëheq një mënyrë jetese të pasaktë dhe është në rrezik.

Simptoma më e zakonshme është dhimbja e fortë në rajonin e qafës, e cila mund të përhapet poshtë shpinës, të lëvizë në gjymtyrët e sipërme dhe të shndërrohet në një dhimbje koke të fortë. Më poshtë do të shqyrtojmë se në cilat simptoma të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës është më mirë të filloni trajtimin, të zbuloni shkaqet e sëmundjes dhe metodat që përdoren për të luftuar problemin.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Arsyeja kryesore për zhvillimin e osteokondrozës tek njerëzit është aftësia e lëvizjes bipedale e fituar me evolucionin. Kur ecni, rruazat shtyhen kundër njëri-tjetrit tepër. Çdo vit kjo çon në faktin se sasia e lëngut ndërvertebror dhe indit lidhor midis rruazave zvogëlohet, si rezultat, kockat fillojnë të fërkohen me njëri-tjetrin, duke shkaktuar dhimbje të forta.

Sa më gjatë të zhvillohet osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës pa trajtimin e nevojshëm, aq më pak shanse mund të ndalet proceset degjenerative. Në moshën e vjetër, është pothuajse e pamundur të rivendosni indin lidhës.

Osteokondroza e qafës së mitrës në moshën e vjetër është një proces kryesisht natyror që nuk shoqërohet me ndikimin e faktorëve të jashtëm. Nëse problemi fillon të zhvillohet në moshë të hershme, nëse ndjesitë e dhimbshme intensifikohen shumë shpejt, është e domosdoshme të kërkohet shkaku i një shkeljeje të tillë.

Zhvillimi i osteokondrozës së qafës së mitrës në një moshë të hershme është më shpesh për shkak të faktorëve të mëposhtëm:

 • Mungesa e aktivitetit fizik në jetën e përditshme. Në botën moderne, një person udhëheq një mënyrë jetese kryesisht të ulur - ai punon në zyrë gjatë gjithë ditës, kalon kohën në mbrëmje ulur në divan ose në kompjuter, shpesh drejton një makinë;
 • Në procesin e kryerjes së detyrave të punës, trupi i njeriut shpesh merr një pozicion të panatyrshëm, të tensionuar (një devijim i fortë përpara kur punon në një kompjuter);
 • Ushtrim i tepërt. Arsyeja e kundërt është të luash sporte me ngarkesa të pakontrolluara. Problemi përballet jo vetëm nga qytetarët e zakonshëm, por edhe nga atletët profesionistë;
 • Arsyet që provokojnë shtyllën kurrizore të jetë në pozicion të gabuar janë këmbët e sheshta, veshja e këpucëve të pakëndshme me thembra, skolioza, artriti, etj;
 • Abuzimi me ushqime të hedhura, mbipesha;
 • Hipotermi e rëndë e shpinës së qafës së mitrës;
 • Tendosje nervore - stres i shpeshtë në jetën e përditshme dhe në punë, mungesë gjumi adekuat gjatë natës.

Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës

Të gjithë këta faktorë të rrezikut dhe tiparet e mënyrës së jetesës çojnë në faktin se disqet ndërvertebrore në shpinë të qafës së mitrës janë të mangët në të ushqyerit. Nëse problemi nuk identifikohet dhe eliminohet, disqet do të fillojnë të shemben gradualisht, distanca midis tyre do të ulet, si rezultat, kjo do të çojë në fërkime të vazhdueshme të eshtrave kundër njëri-tjetrit. Ndërsa indi lidhor shterohet në shpinë, fillojnë të formohen rritje të kockave, të cilat janë të prirura për rritje të pakontrolluar. Në raste të përparuara, rritjet fillojnë të shtypin indet përreth, enët e gjakut, nervat që ndodhen në shpinë të qafës së mitrës.

Osteokondroza e qafës së mitrës nuk zhvillohet menjëherë; në mungesë të trajtimit të duhur për simptomat e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës, problemi është përkeqësuar. E gjithë rrjedha e sëmundjes mund të ndahet në 4 faza. Simptomat që has pacienti varen drejtpërdrejt nga faza aktuale e problemit. Ndër simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës janë:

 • Siklet në qafë që shtrihet në zonën e shpatullave;
 • Shfaqja e dhimbjes në shpinë të qafës së mitrës kur luan sporte;
 • Ngurtësi kur ktheni qafën;
 • Dhimbje koke të shpeshta që nuk janë shkaktuar nga faktorë të jashtëm;
 • Kur ndryshoni pozicionin e kokës, mund të dëgjoni një krizë karakteristike;
 • Mpirja dhe humbja e ndjeshmërisë në disa zona në lëkurën e zverkut, shpatullave, krahëve, qafës;
 • Hipoksia e organeve trofodependente;
 • Zhvillimi i patologjive të sistemit të qarkullimit të gjakut;
 • Dhimbja e fortë çon në imobilizim të plotë të brezit të sipërm të shpatullave.

Sa më shumë që sëmundja përparon, aq më shumë shqetësime përjeton pacienti. Në fazat e fundit të problemit, cilësia e jetës së pacientit përkeqësohet ndjeshëm. Simptomat e zakonshme për të gjitha fazat e problemit përfshijnë dhimbje koke, zile ose tringëllimë në veshët, defekte vizuale, të përziera dhe të vjella me një ndryshim të papritur në pozicionin e kokës.

Diagnostifikimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Nëse jeni ballafaquar me një nga simptomat e listuara më sipër, këshillohet që menjëherë të kërkoni ndihmë mjekësore. Sa më shpejt të diagnostikohet problemi, aq më e lartë është gjasat e eliminimit të tij të plotë. Një neurolog merret me diagnozën dhe trajtimin e osteokondrozës cervikotorakale të shtyllës kurrizore.

Pasi pacienti të jetë drejtuar, neurologu do të intervistojë pacientin dhe, bazuar në ankesat e tij, do të nxjerrë një përfundim në lidhje me praninë e sëmundjes. Më shpesh, pacientët ankohen për dhimbje, siklet dhe probleme me lëvizjen e gjymtyrëve të sipërme. Pas intervistës, mjeku do të kryejë një ekzaminim vizual të pacientit. Do të vlerësohet:

 • Qëndrimi korrekt;
 • Në cilin kënd janë tehu i shpatullave, shpatullat dhe iliumi;
 • Vendndodhja e vijës së proceseve spinoze përgjatë gjatësisë së shpinës.

Një ekzaminim vizual ju lejon të përcaktoni se cilat procese patologjike filluan në shpinë, sa ndikuan në shpinë dhe indet përreth.

Diagnoza përfundimtare nuk bëhet vetëm në bazë të ekzaminimit dhe marrjes në pyetje të pacientit. Kërkohen provime shtesë. Më shpesh, pacienti referohet për radiografi, tomografi kompjuterike. Nëse, për një arsye ose një tjetër, është e pamundur të bëhet një diagnozë përfundimtare, pacienti referohet për rezonancë magnetike. Ekzaminimet shtesë përfshijnë ultrazërit Doppler, procedura ju lejon të zbuloni gjendjen e sistemit të qarkullimit të gjakut në shpinë të qafës së mitrës.

Shkallët e osteokondrozës së qafës së mitrës

Zgjedhja e një metode për trajtimin e osteokondrozës varet drejtpërdrejt nga faza e sëmundjes, e cila diagnostikohet në një pacient të veçantë. Customshtë zakon të ndahen 4 faza të osteokondrozës, ndarja është e kushtëzuar, pasi që disa simptoma mund të lëvizin nga një fazë në tjetrën ose të mos shfaqen fare.

Shkalla 1

Faza fillestare e problemit, në këtë fazë, nëse ndihet dhimbja, ajo shpesh i atribuohet stresit ose çrregullimeve të tjera (gjumë i pahijshëm, qëndrim i zgjatur në një pozicion të pakëndshëm). Pacienti mund të përjetojë ngurtësi të lehtë dhe lëvizje të kufizuar, veçanërisht ato të papritura. Nëse kërkoni trajtim për osteokondrozën e qafës së mitrës në këtë fazë, mund të eliminoni simptomat në shtëpi. Për të hequr qafe plotësisht problemin, mund të kufizoheni në ushtrime të veçanta dhe të merrni pjesë në procedurat e fizioterapisë. Për parandalim, do të jetë e dobishme të filloni të jetoni në një mënyrë jetese aktive (mjafton të bëni 20 minuta shëtitje ditore në ajër të pastër), të rregulloni ushqimin (përjashtoni ushqime shumë të yndyrshme, të skuqura, të kripura, t'u jepni përparësi produkteve të qumështit të thartuar, frutave dhe perime, ushqim me një përmbajtje të mjaftueshme të kalciumit dhe elementëve gjurmë, të nevojshëm për restaurimin e indit lidhës dhe kërcor).

Shkalla e 2-të

Dhimbja intensifikohet, fillon të bëhet e përhershme. Lëvizjet dhe kthesat e mprehta sjellin ndjesi të pakëndshme, pacienti përballet me një dhimbje koke të fortë, fillon të vërejë se është shumë i lodhur nga aktivitetet e përditshme. Pacientët shpesh shpërqendrohen sepse mendojnë vetëm për dhimbjen. Disa njerëz përjetojnë mpirje në zona të caktuara të fytyrës.

Klasa 3

Në zonën e disqeve të dëmtuara, herniet fillojnë të zhvillohen, kjo shkakton marrje mendsh, dobësi në duar. Jo vetëm koka dhe qafa dhembin, dhimbja gradualisht përhapet në të gjithë brezin e shpatullave.

4 shkallë

Një proces karakteristik është shkatërrimi i disqeve ndërvertebrore, zëvendësimi i "hapësirave boshe" me ind lidhës. Kjo çon në shtrëngimin e nervave, dhimbja bëhet e padurueshme dhe nuk kalon pa marrë ilaçe të veçanta. Pacienti përballet me marramendje, veçanërisht me kthesa të mprehta të kokës dhe një ndryshim në pozicionin e trupit, zhurma shfaqet në veshë, gjumi është i shqetësuar, cilësia e jetës po përkeqësohet shumë, aftësia e kufizuar është e mundur në mungesë të trajtimit.

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

Mjeku zgjedh metodën e duhur të trajtimit për pacientin, varësisht nga faza e sëmundjes. Më shpesh, trajtimi medikamentoz i osteokondrozës së qafës së mitrës përdoret në kombinim me një vizitë në procedurat e fizioterapisë. Në raste të përparuara, mund të kërkohet kirurgji për të hequr indet lidhëse dhe proceset e kockave të rritura.

Trajtimi konservativ

Më shpesh bazohet në marrjen e ilaçeve të caktuara. Trajtimi i ilaçeve ndihmon për të zvogëluar dhimbjen, për të hequr qafe tensionin e muskujve dhe për të lokalizuar inflamacionin. Përdoren barna anti-inflamatore jo-steroide, si dhe lehtësues të dhimbjeve.

Shpesh mjeku përfshin kondroprotektorët në recetë. Ky grup ilaçesh aktivizon restaurimin e indeve të shkatërruara në zonën e disqeve ndërvertebrorë.

Këto barna përshkruhen në formën e injeksioneve ose tabletave. Një rezultat i mirë terapeutik demonstrohet nga vajrat e bazuar në NSAID. Ata fërkohen në zonën e dëmtuar, duke lehtësuar dhimbjen brenda 10-20 minutash. Avantazhi kryesor i vajrave është një efekt lokal në zonën e dhimbshme dhe një efekt minimal në organet e tjera.

Fizioterapi

Procedurat e fizioterapisë ndjekin një numër qëllimesh menjëherë:

 • Lokalizimi i procesit inflamator;
 • Heqja e spazmës së muskujve;
 • Lehtësimi i sindromës së dhimbjes;
 • Lëshimi i proceseve rigjeneruese;
 • Rritja e imunitetit të përgjithshëm dhe lokal;
 • Rivendosja e pozicionit normal të fibrave nervore, eliminimi i shtrydhjes dhe shtrëngimit.

Më shpesh, me osteokondrozë të qafës së mitrës, përshkruhen procedurat e mëposhtme:

 1. Terapia e valëve goditëse. Me ndihmën e një pajisje të veçantë, vala akustike drejtohet drejtpërdrejt në indin kërcor të shtyllës kurrizore, e cila është dëmtuar. Si rezultat, proceset metabolike shkaktohen, shkatërrohen depozitat e kripës dhe kalciumit, të cilat ndërhyjnë në lëvizjen normale të nyjeve dhe rruazave. Procedura karakterizohet nga një efekt kumulativ, shpesh rezultatet e para bëhen të dukshme vetëm 2-3 muaj pas fillimit të trajtimit.
 2. Akupunkturë. Akupunktura shpesh përdoret për të trajtuar dhe parandaluar osteokondrozën e qafës së mitrës. Importantshtë e rëndësishme që procedura të kryhet vetëm nga një mjek i kualifikuar, përndryshe ju jo vetëm që mund të përballeni me një mungesë të efektit, por edhe me një përkeqësim të gjendjes aktuale. Thelbi i procedurës është që hala të veçanta të instalohen në pikat biologjikisht aktive, duke e detyruar trupin të fillojë proceset metabolike, të stimulojë prodhimin e lehtësuesve natyralë të dhimbjes.
 3. Masazh. Qëllimi kryesor është zvogëlimi i dhimbjes dhe përmirësimi i qarkullimit të gjakut në zonën e dëmtuar të segmentit cervikal të shtyllës kurrizore. Me masazhimin e duhur, muskujt marrin tonin e humbur, si rezultat, është e mundur të përjashtohet rreziku i përsëritjes së osteokondrozës në të ardhmen. Kur vizitoni seancat e para të masazhit, pacienti përballet me dhimbje të forta, është e rëndësishme të mos ndaloni trajtimin për shkak të dhimbjes, por të kaloni të gjithë procedurën e përshkruar nga mjeku.

Kirurgjia

Kryesisht përshkruhet në fazat e përparuara të sëmundjes, kur përdorimi i ilaçeve dhe vizitat në procedurat e fizioterapisë nuk sjellin ndonjë rezultat. Treguesi për ndërhyrjen kirurgjikale është një ngushtim katastrofik i kanalit kurrizor.

Teknikat moderne të operimit lejojnë që pacienti të largohet nga spitali pas 3-5 ditësh dhe të kalojë në trajtimin ambulator të simptomave të osteokondrozës cervikotorakale. Gjatë tre muajve të ardhshëm, pacienti i nënshtrohet rehabilitimit.

Fizioterapi

Një grup i saktë i ushtrimeve të zgjedhura për osteokondrozën lejon jo vetëm të përmirësojë gjendjen e përgjithshme të pacientit, por edhe të përshpejtojë procesin e trajtimit të sëmundjes. Ekzistojnë disa ushtrime efektive:

 1. Kthesat dhe animet e kokës në drejtime të ndryshme. Ushtrimi kryhet në një pozicion ulur, është e rëndësishme të mos hidhni, të gjitha lëvizjet duhet të jenë të qetë me një rritje graduale të numrit të përsëritjeve dhe amplituda e pjerrësisë.
 2. Anuloni kokën në anën me rezistencë. Pozicioni i trupit është i ulur në tryezë, një bërryl është në tryezë, ndërsa pëllëmbë shtyp mbi tempull. Anoni kokën në anën e dorës tuaj, duke krijuar rezistencë ndaj dritës.
 3. Ngritja e shpatullave. Ngrini supet sa më lart dhe mbylleni në këtë pozicion për një kohë.
 4. Brumëzim i pavarur i qafës dhe qafës me majat e gishtave. Shtë e rëndësishme që lëvizjet të jenë të buta dhe jo të dhimbshme. Ju mund të kryeni vetë-masazh në çdo pozicion të rehatshëm.

Shtë e rëndësishme të mos trajtohet osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës në shtëpi pa u konsultuar me një neurolog; grupi i ushtrimeve duhet të bihet dakord me mjekun që merr pjesë.

Profilaksia

Rregulli kryesor i masave parandaluese është se ato duhet të jenë gjithëpërfshirëse dhe të respektohen në mënyrë të vazhdueshme. Kjo është mënyra e vetme që ata do të sjellin rezultatin e pritur. Parandalimi tregohet për njerëzit që janë në rrezik.

 1. Shikoni sjelljen tuaj. Pozicioni ideal i trupit - koka dhe shpina janë në të njëjtën linjë. Vazhdimisht sigurohuni që shpatullat tuaja të jenë të drejtuara, stomaku juaj është tërhequr dhe gjoksi juaj është ngritur. Ecja gjithashtu luan një rol - duhet të jetë pranverore dhe e barabartë. Asnjëherë mos i jepni vetes indulgjenca, në fazën fillestare është e rëndësishme të disiplinoni veten, në të ardhmen, sjellja e saktë do të bëhet një zakon.
 2. Një vend pune i mirëorganizuar. Kur punoni, shpatullat duhet të jenë të relaksuara, tensioni i vazhdueshëm i brezit të mesit ka një efekt të drejtpërdrejtë në shpinë të qafës së mitrës. Kërkesat kryesore janë një karrige me një mbrapa dhe mbështetëse të rehatshme, një monitor në nivelin e syve, një tastierë poshtë bërrylave (këndi midis shpatullës dhe parakrahit është rreth 120 gradë). Ndërsa punoni, bëjeni zakon të bëni një pushim çdo 40-50 minuta me ushtrime themelore të shtrirjes.
 3. Rregulloni saktë sediljen në makinë. Shumë automobilistë përballen me osteokondrozë të shpinës së qafës së mitrës për shkak të faktit se ata nuk rregullojnë vendin e shoferit sipas rregullave, por në mënyrën që u përshtatet atyre. Pozicioni i saktë i trupit në karrige - mbështetësja prek të gjithë shtyllën kurrizore, dhe jo vetëm shpatullat. Këshillohet të blini jastëk të posaçëm të mesit që do të ndihmojnë në mbështetjen e trupit në pozicionin e dëshiruar. Kur ngasni makinën për një kohë të gjatë, është e rëndësishme të dilni në rrugë dhe të ngroheni pas 1. 5-2 orësh.
 4. Shikoni dietën tuaj. Problemet me shpinë të qafës së mitrës shpesh shoqërohen me faktin se pacienti nuk ha si duhet. Ushqimet e rrezikshme që rrisin rrezikun e osteokondrozës përfshijnë: bukë të bardhë, ëmbëlsira, ëmbëlsira, ushqime me shumë kripë dhe sheqer, ushqime të skuqura dhe yndyrore. Rreziku kryesor është sheqeri i rafinuar - substanca promovon shpëlarjen e kalciumit nga trupi. Përfshini bishtajore dhe arra, ushqime me shumë proteina dhe perime dhe fruta të stinës në dietën tuaj ditore. Produktet e qumështit me pak yndyrë - kefir, qumësht i pjekur i fermentuar, gjizë, kos natyral - gjithashtu do të kenë një efekt pozitiv. Nëse keni një problem me mbipeshën, vizitoni një dietolog.
 5. Aktivitet fizik ditor. Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës në shtëpi me ndihmën e edukimit fizik është një masë e shkëlqyeshme parandaluese kundër sëmundjeve të shpinës. Shtë e rëndësishme të bëni ushtrime me një ritëm të lehtë, pa tejkaluar ngarkesat e lejueshme. Nëse nuk keni kohë për një grup të plotë ushtrimesh, bëjeni rregull të bëni shëtitje të përditshme.
 6. Masazh. Teknikat korrekte rivendosin tonin e muskujve, lehtësojnë tensionin dhe fillojnë proceset metabolike dhe rigjeneruese në trup. Nuk është e nevojshme të vizitoni specialistët, masazhi i saktë i shpinës së qafës së mitrës mund të kryhet në mënyrë të pavarur.
 7. Gjumi i duhur. Gjatë ditës, disqet ndërvertebrore përjetojnë stres të rritur; relaksimi i plotë dhe pushimi mund të arrihen vetëm gjatë gjumit të një nate. Për parandalimin e osteokondrozës, është e rëndësishme të organizoni vendin e duhur për të fjetur dhe të mbani gjurmët e kohës (të paktën 8 orë).

Trajtimi i sanatoriumit dhe përfitimet e tij

Një sanatorium i specializuar në zbulimin e simptomave të osteokondrozës së qafës së mitrës dhe trajtimin e sëmundjeve të sistemit musculoskeletal, duke përfshirë osteokondrozën e lokalizimit të ndryshëm. Procedurat zgjidhen individualisht për secilin pacient specifik, duke marrë parasysh shkallën e dëmtimit të indeve të shpinës, praninë e sëmundjeve shoqëruese, moshën e pacientit dhe kundërindikimet e mundshme.

Praktikohet një qasje e integruar - një kombinim i trajtimit të ilaçeve me procedurat e fizioterapisë dhe ushtrimet e fizioterapisë. Kjo qasje ndihmon për të harruar problemin përgjithmonë.

Për trajtimin dhe parandalimin e osteokondrozës së qafës së mitrës, ne përdorim:

 • Termoterapia, aplikimet në baltë, banjot shëruese. Ato ndihmojnë në lehtësimin e tensionit të muskujve, rivendosjen e tonit të humbur, zvogëlojnë nivelet e dhimbjes për shkak të relaksimit të plotë të trupit;
 • Tërheqja nënujore e shtyllës kurrizore. Kombinimi i ujit të ngrohtë, pozicionit horizontal të trupit ka një efekt pozitiv në të gjitha pjesët e shpinës, është e mundur të arrihet një efekt i dukshëm terapeutik pas vetëm disa procedurave;
 • Masazh dushi nën ujë. Duke përdorur një avion uji nën presion, mjeku trajton zonat problematike;
 • Krioterapi;
 • etj.

Një efekt pozitiv në trajtimin e simptomave të osteokondrozës së shpinës cervikotorakale demonstrohet gjithashtu nga terapia me baltë, masazhi manual dhe aparatura, dhe procedura të ndryshme të fizioterapisë.