Gonartroza

Gonartroza është artrozë e artikulacionit të gjurit, një sëmundje kronike jo-inflamatore e manifestuar nga shkatërrimi progresiv i kërcit brenda artikut, i cili shoqërohet me formim anormal të kockave që formojnë nyjen, ndryshime në membranën synoviale dhe lëngun synovial.

Gonartroza është lloji më i zakonshëm i artrozës. Shumë njerëz përjetojnë dhimbje në gju, veçanërisht pasi kanë qëndruar pa lëvizje për një kohë të gjatë, të tilla si pas një dite në zyrë. Ka shumë të ngjarë që gonartroza të jetë shkaku i kësaj shqetësimi.

Kjo sëmundje degjenerative shpesh zhvillohet me moshën, pasi tensioni në gju, i cili nuk mund të shmanget në situata të ndryshme të jetës, çon në mënyrë të pashmangshme në përkeqësimin e kërcit me kalimin e viteve. Në fillim, personi ndjen dhimbje në fillim të lëvizjes pas periudhave të zgjatura të shtrirë ose ulur, por ata shpejt kalojnë. Sidoqoftë, ndërsa sëmundja përparon, dhimbja e gjurit rritet dhe fillon të kufizojë ndjeshëm aftësinë e një personi për të lëvizur normalisht në aktivitetet e përditshme.

Në më shumë se gjysmën e rasteve kur ndodh artrozë, të dy gjunjët preken menjëherë. Në kategorinë e pacientëve nga 65 deri në 75 vjeç, gonartroza zbulohet në 35% të grave dhe 21% të burrave.

Shkaqet e gonartrozës

Kërc i artikut të shëndetshëm në gju shërben si një tampon dhe funksion mbrojtës, duke vepruar si një amortizues gjatë lëvizjes dhe goditjes. Prania e tij siguron që kockat e kofshës dhe këmbës së poshtme të mos fërkohen drejtpërdrejt me njëra-tjetrën.

Normalshtë normale që kërci të përkeqësohet për shkak të konsumimit për shkak të procesit natyror të plakjes. Sidoqoftë, në rrethana të caktuara, kjo konsumim i kërcit mund të bëhet i tepruar. Veshja dhe lotimi i shtuar i kërcit, për shembull, mund të shkaktohet nga stresi i tepërt në gjunjë i shkaktuar nga puna e rëndë fizike, pjesëmarrja në sport ose mbipesha. Gjithashtu, performanca e pahijshme e ushtrimeve sportive mund të ndikojë, duke çuar në ngarkesa mekanike joadekuate (të paparashikuara nga pajisja e përbashkët). Një shkak i veçantë është pozicionimi i pasaktë i këmbëve (për shembull, i shkaktuar nga patologjia anatomike), kur gjunjët trokasin kundër njëri-tjetrit kur ecin. Gonartroza gjithashtu mund të zhvillohet si rezultat i dëmtimeve të kyçeve ose frakturave të kockave.

Simptoma e parë e gonartrozës është dhimbja në gju

Simptomat e gonartrozës

Kursi i artrozës në fazën fillestare mund të jetë absolutisht pa dhimbje. Prandaj, sëmundja shpesh kalon pa u vërejtur për një kohë relativisht të gjatë.

Në shumicën e rasteve, simptoma e parë e gonartrozës është dhimbja në gju - fillimisht pas një periudhe të gjatë pasiviteti ose pushimi.

Veshja dhe grisja në rritje e kërcit gjithnjë e më shumë kufizon lëvizshmërinë e nyjes së gjurit, e cila çon përfundimisht në ngurtësinë e saj. Në këtë pikë, gjuri nuk mund të jetë më i përkulur fort, dhe pastaj këmba në gju nuk mund të zgjatet plotësisht.

Nëse dëmtimi i kërcit është aq i rëndë sa kockat fillojnë të fërkohen me njëri-tjetrin, artikulacioni mund të jetë i përflakur. Në këtë rast, nyja fryhet, lëkura përreth saj bëhet e kuqërremtë dhe bëhet e ngrohtë ose e nxehtë në prekje.

Me gonartrozë të rëndë, nyja e gjurit në fund të fundit bëhet e paqëndrueshme. Kur përpiqeni të mbështeteni në një këmbë, gjuri papritmas mund të "shtrembërohet", gjë që mund të shkaktojë dhimbje të mprehtë dhe të fortë. Duke e provuar këtë, shumë njerëz përpiqen të "shpëtojnë" gjurin duke shmangur lëvizjen, por kjo është kundërproduktive sepse mungesa e lëvizjes zvogëlon rrjedhjen e gjakut në kërc, e cila nga ana tjetër rrit nivelin e dëmtimit të kërcit.

Në raste të përparuara, aftësia për të lëvizur në nyje është plotësisht e humbur.

Dhimbje në gju

Lëvizjet e para pas uljes ose shtrirjes për një kohë të gjatë ndjehen të ngurtë dhe të dhimbshëm. Dhimbja fillon të qetësohet vetëm pas disa minutash ose pas disa hapash. Pastaj liria e lëvizjes në gju rivendoset plotësisht. Në disa raste, kur lëvizni në nyjen e gjurit, dëgjohet një krizë ose çarje.

Ndërsa sëmundja përparon, gjunjët lëndojnë gjithnjë e më shpesh. Dhimbja bëhet më e fortë, veçanërisht kur gjunjët i nënshtrohen stresit gjatë sportit ose ngjitjes së shkallëve. Në fazat e mëvonshme të sëmundjes, edhe lëvizjet e vogla mund të çojnë në dhimbje që mund të vazhdojë edhe kur gjunjët janë në pushim.

Metodat për diagnozën e gonartrozës

Nëse keni dhimbje të vazhdueshme ose të përsëritura të gjurit, duhet të shihni një kirurg ose kirurg ortoped. Në konsultën fillestare, mjeku do t'ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja, duke shënuar se kur filluan dhe si u shfaqën ato. Ju mund të keni pasur dëmtime në gju, sigurohuni që t'i raportoni tek mjeku juaj. Mjeku më pas do të kryejë një ekzaminim fizik të kyçit të gjurit duke përdorur teste të ndryshme që vlerësojnë lëvizjen dhe funksionalitetin e kyçit.

Diagnostifikimi instrumental

Diagnoza përfundimtare zakonisht bazohet në rrezet X. Sidoqoftë, veshin jo të theksuar të kërcit në imazhet me rreze X është e vështirë të vërehet. Prandaj, në situata të tilla, zakonisht bëhet tomografia e kompjuterizuar (CT) ose rezonanca magnetike (MRI).

Metodat për trajtimin e gonartrozës

Dëmtimi i kërcit është i pakthyeshëm. Kjo do të thotë që gonartroza, për fat të keq, nuk mund të shërohet, kështu që trajtimi kryesisht ka për qëllim lehtësimin e dhimbjeve dhe ngadalësimin e përparimit të sëmundjes.

Një pacient me artrozë të nyjeve të gjurit

Trajtimi konservativ

Trajtimi konservativ mund të përfshijë ilaçe, terapi fizike, një program humbje peshe, ndryshimin e zakoneve për të zvogëluar stresin në gjunjë dhe përdorimin e pajisjeve ortopedike. Barnat anti-inflamatore dhe lehtësuesit e dhimbjeve përdoren për të parandaluar inflamacionin dhe për të zvogëluar dhimbjen. Përdorimi i mbajtëseve ortopedikë elastikë mund të zvogëlojë presionin në nyje, dhe ushtrimet speciale dhe metodat e fizioterapisë mund të përmirësojnë lëvizjen e tij dhe të forcojnë muskujt.


Kirurgjia

Ndërhyrja kirurgjikale bëhet e nevojshme nëse trajtimi konservativ nuk jep rezultatin e dëshiruar. Ekzistojnë procedura për krijimin e indit dytësor të kërcit në gju. Kjo mund të zvogëlojë shqetësimin dhe, në disa raste, të eleminojë dhimbjen fare. Sidoqoftë, aftësia mbajtëse e kërcit të ri nuk është aq e madhe sa ajo e vjetër. Në raste të vështira, rekomandohet artroplastika e gjurit.